Vleugelmotief

Het vleugelmotief uit de vroege Peruaanse kunst: dit vond ik een jaar of tien geleden een fantastisch ontwerp dus ik borduurde het. Na het borduren zocht ik een stuk hout om het op te spannen, want door het borduren was het werk scheefgetrokken. Die truc zullen de meeste borduursters toch wel kennen? Je maakt een borduurwerk helemaal nat door het onder te dompelen in water. Daarna trek je het recht, en dat gaat dan makkelijk omdat het stugge stramien makkelijker te vormen is. Vervolgens span je het op  en laat het in de goede vorm drogen. Wanneer het gaat om borduurwerk op stramien dan kan dat met spijkers op een plank. En wanneer het om een minder sterk borduurwerk gaat, kan het ook wel zonder onderdompeling maar met besprenkeling (?) en dan krijg je het met spelden op de strijkplank ook wel een gewenst resultaat. (huh?)

Het motief komt uit het boek Etnische ontwerpen. Het ontwerp komt ook in andere kleuren heel mooi uit en daarvan stond ook een voorbeeld in dit boek. In de begintijd van mijn bloggerij liet ik een aantal keren zien hoe ik daarmee bezig was, met dat kussentje in andere-Andes kleuren. Vorige zomer nam ik dat kussentje in die bijzondere kleuren mee op vakantie, en daarna liet ik het ook een paar keer zien op m’n blog.

Dus ik borduurde twéé keer een kussentje met gebruikmaking van een patroon uit dat prachtige boek Etnische motieven! Het was lange tijd m’n absoluut favoriete boek, wat ik ongeveer honderd keer doorbladerde en toen had ik er nog steeds geen genoeg van. Deze zomer vertelde ik dat ik op vakantie in Noorwegen een keer een tweedehands boekwinkel inging, en daar zag ik ditzelfde boek liggen in het Noors. Dat vond ik leuk om te zien, en om te weten dat zulke prachtige boeken ook in andere talen zijn vertaald uit het Engels. Van de Nederlandse uitgave van dit boek heb er nu weer een exemplaar in m’n shop. Echt een boek om ook honderd keer door te bladeren en dan één ontwerp wel twéé keer te borduren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.