Voddentas

Lang geleden was deze tas de favoriete tas van m’n dochter, maar ze had hem allang afgedankt. Hij bleef thuis achter en ik maakte er een voddentas van. Dat was hij natuurlijk al, gemaakt van vodden wat twintig jaar geleden heel hip was. Nu stopte ik er ook allerlei restjes textiel in die ik niet bij het huishoudelijk afval wilde doen. Vandaag maakten we ons halfjaarlijks ritje naar het containerpark en ik nam de tas mee. Ik had er een briefje aan bevestigd dat er vodden in zitten, anders kijken die sorteerders zo raar op van alle kleine lapjes en stukjes textiel. Maar voor de zekerheid vroeg ik het toch even aan de vuilnisman die daar rond liep, en vragen beantwoordde over wat in welke container moet.

“Zijn het vodden? Nee, dan mag het niet in de textielcontainer. Daar mag alleen spul in wat hergebruikt kan worden.” “Ja, maar dat wil ik ook juist, zei ik, dat de grondstoffen hergebruikt worden.” “Toch mag het dan niet in de textielcontainer, zei hij, de enige optie is de bak met huishoudelijk afval.” “Maar ik heb juist heel lang al die restjes textiel zorgvuldig apart gehouden, en dat heb ik nìet gedaan om het nu alsnog allemaal in die afvalbak te kieperen.”

Niks aan te doen. Mijn man had het aangehoord, en de andere zak met textiel alsnog in de huishoud-afvalbak gedaan. Aan mij de taak om deze tas nu ook een zwieper te geven en dan waren we daar klaar. Maar ik deed het niet. Ik kon het gewoon niet over m’n hart verkrijgen. Dáárvoor zit je toch niet alles op te sparen? Dus maakte ik een foto want ik dacht: “Dan schrijf ik er wel een blogje over.”

De tas ging weer mee naar huis. Inmiddels heb ik het opgezocht op internet. Het staat er niet zo heel duidelijk, maar ik denk dat er toch wel een zak met textielresten in die textielbakken kan. Er staat dat ‘versleten of gescheurd’ geen bezwaar is. Mijn restjes zijn wel meer dan een beetje gescheurd. Het zijn ook allerlei afvalstukjes van naaiprojecten. Maar dat zoeken ze dan maar uit. Ik breng die tas morgen gewoon tòch naar een textielcontainer bij een winkelcentrum. Blij dat ik hem niet in die huishoudafvalbak heb gedaan.

2 gedachten over “Voddentas”

    1. Margriet Hof

      Ja, dat is soms wel een goede truc, maar de inhoud van deze voddentas was toch echt meer afval dan vintage, en ik wilde gewoon graag dat het op de goede grondstoffenberg terechtkwam. Het is jammer dat die circulus-medewerker daar toch niet voldoende zicht op had, hoe dat met die grondstoffen-circulatie moet gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.