Vogeltje borduren (met veel te korte draden)


In een boek over Scandinavisch borduurwerk vond ik een vogeltje met hartje en dat wilde ik borduren. Een restje oranje op een kaartje van mezelf vul ik aan met een restje oranje van iemand anders, maar dat laatste is ook een ergernis. Want het garen is al in korte stukken geknipt en zo kom ik het wel vaker tegen. Vroeger waren handwerkjuffen heel streng in hun onderwijs naar hun leerlingen: Je mocht beslist geen lange draad gebruiken “want die raakt alleen maar in de knoop.” Talloze keren werd dat gezegd tegen beginnende borduursters, met als gevolg dat sommigen hun draden wel héél erg kort knipten. En dat deden ze dan hun hele verdere borduurleven, waarbij ze dus borduurden met hele korte draden. Ik vind dat helemaal niks. Met zo’n korte draad heb je nog maar nèt aangehecht en dan moet je alweer afhechten. Uit reactie gebruik ik het liefst hele lange draden en als ik pech heb en er komt per ongeluk een knoopje in, dan haal ik liever dat knoopje er weer uit dan dat ik om de haverklap moet aan- en afhechten.

Dus nu borduur ik een knaloranje vogeltje, met korte oranje draden van iemand anders, en vier ik daarmee de vrije-vogel-vrijheid!

3 gedachten over “Vogeltje borduren (met veel te korte draden)”

  1. Je hebt helemaal gelijk: heel ergerlijk zulke korte draden bij splijtzijde. Het nut heb ik nooit begrepen wanneer ik ze tegenkwam, maar dankzij jouw uitleg nu wel (heb nooit een echte handwerkjuf gehad). Toch is het met borduurwol toch iets anders, is mijn ervaring. Door het vele doorhalen bij het fijne stramien slijt een lange draad in verhouding meer en zie je verschil tussen begin en eind vd draad wanneer je niet oppast. En toch heb je die wat dikkere wol nodig om het stramien te bedekken. Dan is altijd wat aftasten wat een verantwoorde lengte is. Ach, het houdt ons bezig. Leuk vogeltje trouwens.

  2. Wat ik vaak doe is een draad van dubbele lengte en die half door de stof halen. Dan borduur ik eerst met de ene helft naar rechts en daarna met de andere helft naar links. Langere draad dus minder afhechten 😀 en toch ook minder slijten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.