Volg het stramien (of niet)


Het was gisteravond zo’n mooie zomerse avond. Ik was met één van m’n kinderen uit eten geweest en kwam om half 11 weer aan op het station. Zo’n zwoele avond, en dan zo laat op de avond nog met een zomerjurk op een perron staan: dat hééft wat! Soms is het leven conceptueel heel simpel: je volgt gewoon het stramien! Van een leuk idee (“als ik het nù niet doe, dan komt het er niet meer van”), of van de trappen die je op en af moet, of van de dag die voor je ligt. Je volgt de weg die voor je ligt, of je voert uit wat je besloten hebt of je doet wat er van je verwacht wordt. Of wat in de lijn der verwachting ligt. En soms is het leven heel ingewikkeld, maar daar hebben we het nu niet over.

Ik volgde dus het plan om nog een keer uit eten te gaan (want het was de laatste dag dat er nog een bon geldig was….) en nu zoek ik bij deze foto nog een leuk boekje uit. Volg het stramien! Het kleine handige boekje geeft informatie over borduurwerk op stramien, dat door veel mensen gobelin wordt genoemd. Het woord ‘gobelin’ is eigenlijk een onjuiste benaming want gobelins zijn gewéven. De benaming ‘gobelin’ voor borduurwerk is waarschijnlijk ontstaan nadat oude, geweven gobelins (zoals de Dame met de eenhoorn) nagemaakt werden in borduurwerk.

Het boekje is geschreven door Henriette Beukers, en degenen die haar naam kennen weten dat ze dan een leuk en vlot-geschreven boekje kunnen verwachten. Met veel informatie voor wie ook wil borduren op stramien. Als je dat tòch van plan bent, dan is het extra leuk om wat meer over de achtergrond te weten van deze rijke borduur-traditie. En er zit een mooi groot patroonvel van rozen bij dit boekje.

Overigens volgen wij nìet altijd het stramien hoor! Tijdens ons etentje vertelde die dochter van mij wat ze allemaal van plan is. Tjonge!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

Sjaal aan de paal

Kerst

Oude fraaie Franjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen