In welk tijdperk zijn wij in 2020 binnengereden?
Het wereldnieuws wordt bepaald door bosbranden van ongekende omgang in Australië en een dreigende escalatie in het Midden Oosten. Het nieuwe jaar is nog maar een paar dagen oud, maar alles staat op scherp.
Rond 1900 bepaalden allerlei grote ontwikkelingen het nieuws van de nieuwe eeuw. Industrialisatie en moderne vernieuwingen waren volop gaande. De auto-industrie ging in de richting van bereikbare welvaart en mobiliteit voor grotere groepen dan alleen de elite. Maar de Eerste Wereldoorlog brak uit. De auto-industrie moest overschakelen op het maken van militaire voertuigen. Uit deze tijd stamt deze Bonne Année kaart. Zo’n automobiel (hier geborduurd weergegeven) moet in die tijd heel modern zijn geweest. En dan die bloemetjes erbij: symbool voor een toegewenst gelukkig nieuw jaar. De kaart is ook daadwerkelijk verstuurd geweest, maar aan het poststempel is niet meer te zien of dat nou vóór of tijdens die oorlog is geweest.
Halverwege die 20e eeuw kwam er nòg een oorlog. Eén van de verzetshelden was Dietrich Bonhoeffer. Hij was theoloog en publicist en verzette zich tegen het nationaal socialisme. Er werden verscheidene aanslagen gepleegd op de Führer en er werd bewijs gevonden dat Bonhoeffer daarbij betrokken was. Hij werd gevangengenomen en in april 1945 geëxecuteerd.
Drie maanden voor zijn dood stuurde Bonhoeffer in december een brief aan zijn verloofde, met daarin ingesloten een gedicht. Dit gedicht is later heel bekend geworden. Het is ook op muziek gezet. In een kerk in mijn stad werd dit lied gister ten gehore gebracht, op de eerste zondag van het nieuwe jaar. Het lied staat ook wel bekend als een oudejaarslied, maar of je het nou zingt en beluistert aan het begin of aan het eind van het jaar dat maakt niet zoveel uit.
Bonhoeffer was in de gevangenis in Nazi-Duitsland omringd door duistere machten, die hem ook zouden doden. Toch was hij niet wanhopig. Hij wist zich ook geborgen door de gòede machten. De gedachten aan God, zijn verloofde en zijn familie gaven hem troost. En zo kon hij dit gedicht schrijven, waarin het vertrouwen en de troost worden benoemd, zèlfs in aanschijn van de dood. De vertaler van het lied heeft gezegd: Men kan dit lied niet ten volle begrijpen, zonder te weten met hoeveel moed en zelfverloochening de dichter jarenlang door de diepten van het lijden is gegaan.”
Ook nu zijn er mensen die met moed en zelfverloochening vechten tegen het kwaad. Tegen de bosbranden en tegen verdere escalatie van geweld. Mensen die met moed en zelfverloochening zich inzetten voor het behoud of het herstel van het goede. Vandaag sprak ik een groep studenten. Zij zijn nog op de weg om zich te kwalificeren voor hun latere werk, waarvoor ze zich nu bekwamen. Over de hele wereld zijn er mensen die zich inzetten. Het leed en de ellende zijn soms wel om moedeloos van te worden. Maar we zijn óók door gòede machten omringd!
Ik geef de link van dit lied in dezelfde uitvoering als die ik gister voor het eerst heb gehoord. Al een etmaal lang zit de melodie in m’n hoofd. Het is prachtig. Je wordt er stil van. De zorgen van de wereld zijn bepaald niet klein. Maar er zijn mensen die zich inzetten, wàt het hen ook kost. En er zijn voorbeelden, om ons door te laten bemoedigen, zoals het voorbeeld van Bonhoeffer. En er is muziek, die ons troost.
Von guten Mächten treu und still umgeben,
behütet und getröstet wunderbar,
so will ich diese Tage mit euch leben
und mit euch gehen in ein neues Jahr.
Doch willst du uns noch einmal Freude schenken
an dieser Welt und ihrer Sonne Glanz,
dann wolln wir des Vergangenen gedenken,
und dann gehört dir unser Leben ganz.
Zo zijn wij op reis!
2 gedachten over “Von guten Mächten wunderbar geborgen”
Goed gezegd en bedankt voor de herinnering aan dat mooie lied! Dat het inderdaad een goed jaar zal zijn!
https://youtu.be/aN7dGz6NH5M Mijn lievelingslied en gedicht .. dank voor je prachtige post Margriet !!