Voortborduren aan grootmoeders handwerk

Het was de grote wens en de inzet van Maria van Hemert om het handwerk ‘uit grootmoeders tijd’ opnieuw toegankelijk te maken voor nieuwe generaties, omdat zij er volledig van overtuigd was dat ‘het goede handwerk’ zoveel vreugde kan geven aan een ieder die het beoefent, ziet, of mag gebruiken. In 1943 en 1944 werden in het Openluchtmuseum in Arnhem en in de Bijenkorf te Amsterdam tentoonstellingen gehouden van vooroorlogs schitterend Nederlands handwerk. Uit die tentoonstellingen kwam de wens voort om toegankelijke boekjes te maken, beknopte handleidingen die de voornaamste technieken bespreken van het eerdere handwerk. Het was het grote verlangen van de gedreven handwerkliefhebster om deze technieken weer volledig ingang te doen vinden. Helaas heeft zij zelf de publicatie van deze boekjes, heel kort na de oorlog, niet meer mogen beleven.

De boekjes werden uitgegeven door de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, die zich altijd dienstbaar heeft opgesteld naar de ‘gewone’ Nederlandse vrouwen, en altijd bereid was om handwerktechnieken uit te leggen via cursussen en ook latere boekjes. Zo bleven lange tijd de handwerktechnieken beschikbaar, tot in de zeventiger jaren er een andere wind ging waaien in handwerkland. Maar nu is er in onze eeuw weer een tendens naar waardering van de oude Nederlandse technieken zoals Open zomen en Stopwerk, Witwerk Sneewerk, Tapisseriewerk, Merken en Stoppen, Vrij borduurwerk en Ajourwerk. Er zijn weer cursussen om die technieken te leren en via blogs beïnvloeden vrouwen elkaar aan om de aloude steekjes opnieuw te maken.

Deze boekjes heb ik al heel lang in m’n kast staan, erfenis van mìjn grootmoeder. Ik wilde ze pas op m’n shop laten zien als ik genoeg dubbele had om te verkopen èn als ook het laatste deeltje 2 compleet was, want die ontbrak mij nog. Nu kan ik ze dan laten zien, samen met het overzicht van de handwerkplaten die los werden verkocht. Dit platen-overzicht is het foldertje wat als eerste in de collage is te zien.

De boekjes zijn zeldzaam geworden, maar de wens om ze te gebruiken is gelukkig juist groter geworden! Daarom is het verheugend dat de Vereniging Vrouwen van Nu (dat is de nieuwe naam van de vroegere Bond van Plattelandsvrouwen) een paar jaar geleden de boekjes heeft gedigitaliseerd. Ze zijn te vinden op de website van Antique Pattern Library. En vooral verheugend dat deze beschreven technieken weer volop worden beoefend, door nieuwe handwerkliefhebbers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.