Voortborduren op oude fundamenten

In één weekend reden we naar West-Friesland en naar West-Vlaanderen. Twee oude gebieden waar in het verleden zeer veel is gebeurd. In West-Friesland ontmoetten  we tientallen oude bekenden omdat we daar vroeger hebben gewoond en nu een feestje meevierden van vroegere vrienden. In West-Vlaanderen ontmoetten we tientallen nieuwe mensen omdat onze dochter daar een mijlpaal beleefde en ook wij als ouders volop werden gefeliciteerd.

In West-Friesland kwamen wij als jong gezin precies 34 jaar geleden wonen. De eerste uitnodiging om op bezoek te komen kwam na een paar dagen en dat was ik nooit vergeten. Van een echtpaar dat de Streek volop kende en daarin als tuinders geworteld waren. Later leerde ik hun dochters kennen en nu hoorde ik van hen dat hun lieve oude moeder recent is overleden. Ik deelde mijn herinnering met hen, van die eerste uitnodiging. En zo leefden we weer met elkaar mee, net als vroeger toen we daar een aantal jaren woonden, en vertelden we elkaar hoe het nu met ons ging. We waren uitgenodigd voor een 40-jarig huwelijk en hoorden een toespraak over hoe bijzonder het is in deze tijd als mensen zo’n mijlpaal mogen beleven. Het was ook bijzonder om het als gast te mogen mee-beleven en onze vroegere vrienden te ontmoeten.

In de Westhoek van Vlaanderen ging onze dochter een jaar geleden wonen. Gister werd zij bevestigd als predikant. We zijn onder de indruk van de gebeurtenissen en moeten er nog even van bijkomen. Er was veel belangstelling van media en gasten en we hadden vele ontmoetingen. Ook zijn we onder de indruk van de enorme geschiedenis in dit gebied waar in het verleden zoveel is gevochten en waar mensen zoveel hebben geleden. Onze dochter werd heel hartelijk ontvangen en van verschillende kanten hoorden we hoe men verlangt om weer te kunnen groeien als kerk.

Voortbouwen op oude fundamenten. Oude wortels gaan heel diep. Generaties lang werken tradities maar ook trauma’s door. Oude vriendschappen gaan ook heel diep en kunnen zò weer opbloeien als je elkaar weer ziet. Nieuwe contacten kunnen ook ineens heel verrijkend zijn, als je elkaar ontmoet rond gemeenschappelijke waarden.

Ik had allerlei dingen meegenomen voor onze dochter, want in het toeleven naar deze dag kwam ik soms dingen tegen waarvan ik dacht dat zij het wel leuk zou vinden. Zo ook dit schilderij. Verven op canvas is in zekere zin traditioneel en erop borduren is origineel. Ik zie er een symboliek in van voortborduren op oude fundamenten. Voor huwelijken geldt dat: je bouwt je hele leven voort op de fundamentele belofte die je elkaar hebt gegeven. Voor overtuigingen geldt dat: je bouwt voort op het erfgoed van vorige generaties maar geeft daar soms een eigentijdse invulling aan. En het geldt ook voor Streken en Gebieden. Waar in het verleden zòveel is gebeurd en waar nieuwe mensen voortbouwen op het vele goede wat bij die streek hoort en past. Een voorrecht, om te mogen leven in verbinding met het verleden, met liefde en mee-leven van mensen in het heden, en met de blik gericht op de toekomst.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Ruitveranderde theemuts

Geborduurde boom in vier seizoenen

Tas uit Thailand

Water en Land

Comments

  1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth zegt:

    Mooie tekst.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen