Vouwpatchwork

Vouwpatchwork
Vouw-patchwork is een interessante en leuke manier om mini-patchwork quilts te maken. In tegenstelling tot standaard patchwork, waarbij de lapjes individueel aan elkaar worden genaaid, bestaat het vouwpatchwork uit het vouwen van de lapjes tot basisvormen en daarna het stapelen van deze lapjes tot het gewenste motief is bereikt.

De eerste keer dat ik dit zag, dacht ik: hoe hebben ze dàt nou weer gedaan?” Maar met een paar simpele handelingen en duidelijke aanwijzingen kun je het makkelijk nadoen. De boekjes rechts op de foto zijn uit 1995; toen was er ook een tijdje een opleving om dit te doen. Het boek links op de foto is uit 2008 en is mooi vormgegeven. Daarin worden ook de manieren beschreven om met platte en gedraaide plooien driedimensionale quilts en kussens te maken, waarbij het effect heel artistiek is. Het leuke van deze technieken is: het resultaat lijkt ingewikkeld, maar het is helemaal niet zo moeilijk. Voor wie van alternatief patchwork houdt!

Vouwpatchwork (kleine boekjes)
Vouwpatchwork (boek van uitg. Veltman, die de laatste jaren zoveel mooie patchworkboeken op de Nederlandse markt heeft gebracht. Kijk ook even in de galerij naar de mooie foto’s uit dit boek)
Vouwpatchworkje, gemaakt door iemand die hierin les gaf.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Bepaalde patronen uit oude Ariadnes

Kinderkleertjes zelf naaien

Langs het kanaal

Probeersel uit een oud boekje

Reacties

  1. Margriet zegt:

    Update: Het grote boek over Vouwpatchwork en één van de kleine boekjes zijn verkocht. Eén klein boekje nog over.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen