Vryheyt Blyheyt: wijze spreuken bij oude borduurwerkjes

Van Oud-Hollandse tafereeltjes met rijmpjes die een krachtige spreuk of raadgeving vertolken zijn borduurpatronen gemaakt die op twee verschillende manieren konden worden geborduurd: in zwart wit of in kleur. Op de foto zijn beide te zien!
Van de borduurwerkjes in kleur zijn borduurpakketten gemaakt en af en toe heb ik zo’n borduurwerk in m’n shop wat vroeger is gemaakt.
En nu is er ook het boekje, waar dertien van deze silhouet-borduurwerken in staan. Dit boekje heeft de toepasselijke naam: Vryhuyt Blyheyt. In onze tijd hebben we niet alleen weer aandacht voor oude borduurwerken, maar ook voor de wijze raden van wijze mensen. Bijvoorbeeld van Jacob Cats, een dichter des vaderlands. Hij dichtte de regels die gebruikt werden bij bovenstaand borduurwerkje:

Voor mij, ik was nooit graag om op het ijs te glijden
Of met een narrenslee de straten om te rijden.
Een boek, een lustig vuur, een praatje bij den haard
Dat acht ik heden nut en groote schatten waard.

Ook de andere spreuken getuigen van opmerkingsgave en wijsheid en waarschuwingen om niet in situaties terecht te komen waar anderen al eerder terecht kwamen, en die hun vrijheid verloren. Vryheyt en Vrijheid: een groot goed! Wijsheid en Waardigheid: om niet te verliezen!

Het borduurwerk ging vandaag op de post en het boekje kwam vandaag in m’n shop. Hieronder zie je twaalf van de dertien prentjes en hierboven de 13e.

3 reacties op “Vryheyt Blyheyt: wijze spreuken bij oude borduurwerkjes”

 1. Evelize le Bruin

  Beste Margriet. Als je het boekje met oude wijsheden nog hebt, wil ik het graag van je kopen. Ooit heb ik er een schilderijtje van gehad, maar het borduurwerk was helemaal vergaan.ik hoor het wel.grt.Evelize.

  1. Margriet Hof

   Hallo Evelize, het boekje is voor je gereserveerd!
   Ik had twee exemplaren en het andere werd ook gelijk besteld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013