Wandeling in binnenduingebied

De landbouwgrond direct achter de duinen heet de ‘geestgronden’. Deze bestaan uit duinzand dat vermengd is met klei of veen dat van elders is aangevoerd. Dit grondmengsel is geschikt voor de bloembollenteelt. Dat leerden we vroeger op school en nu wilden we daar wel eens wandelen. Een weekend is maar kort, en om optimaal van alles te genieten nam ik  een tulpje mee op de wandeling. Straks staan deze bollenakkers dus weer vol met bloemen; nu is één tulpje nog bijzonder.

Langs bijna de hele Nederlandse kust is het binnenduingebied, het zogenaamde ‘mientenlandschap’, omgezet in bloembollenakkers, maar hier bij Egmond is een groot stuk ongerept gelaten. Hier laten ze al eeuwenlang koeien rondlopen, waardoor het landschap z’n oorspronkelijke karakter heeft behouden. We kwamen een kudde Schotse hooglanders tegen en die gaven ons nog meer het gevoel dat we in bijzonder gebied liepen.

Ik ben niet alleen geboeid door m’n knalgele tulpje, maar ook door de gele  korstmossen in dit winderige gebied vlak achter de kust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.