Wandkleedje Drie Koningen


Drie Koningen is een christelijk feest wat op 6 januari wordt gevierd. Eén en twee generaties geleden werd dit nog veel gevierd en uit die tijd (zestiger jaren) stamt vermoedelijk dit wandkleedje.

Dit feest wordt ook wel ‘Epifanie’ of ‘Openbaring van de Heer’ genoemd. Er wordt herdacht dat de Drie Koningen de ster zagen die het teken was dat een grote Koning was geboren. Ze besloten die Koning te gaan zoeken.
In sommige landen wordt deze gebeurtenis herdacht met een driekoningentaart (Vlaanderen). In Duitsland en Nederland was het de gewoonte dat kinderen langs de huizen gaan en liedjes zingen. Ze deden dat verkleed als koning en met een lampion en krijgen dan snoep bij de huizen waar ze langs gaan. In Spanje kende men een optocht, die te vergelijken is met de intocht van Sinterklaas, en er worden kadootjes uitgewisseld. Allemaal bekende manieren dus om een feest te vieren of een gebeurtenis te herdenken. Maar er is ook nog iets wat bij geen enkel ander feest voorkomt: In veel landen werd op de deur de letters C+M+B geschreven. Deze letters staan voor de Latijnse spreuk: Christus Mansionem Benedicat. Dit betekent in het Nederlands “Christus zegene dit huis”.

En zo heb ik ook weer wat geleerd, doordat ik dit wandkleedje tegenkwam. Mooi dat iemand dit vroeger maakte, toen zij in het katholieke zuiden dit feest met haar gezin vierde. Ik plaats het wandkleedje in m’n shop, en misschien blijft het daar wel staan tot volgend jaar, want wat de datum betreft ben ik aan de late kant met dit blogje. Maar ’t is wèl een mooi wandlapje…

Overigens is er nog een traditie verbonden met dit feest: meestal wordt op die datum de kerstversiering opgeruimd. En dan ben ik weer helemaal actueel, want ik doe dat vandaag (pas).

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013