Wapen en vlag

De Meidagen van 1940 staan in alle Nederlandse geschiedenisboeken beschreven. Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duitsland het neutrale Nederland aan. Met een enorme meerderheid van grondtroepen en vliegtuigen werd Nederland totaal overrompeld. Na vier dagen van intensieve gevechten gaven de Nederlandse soldaten zich op 14 mei 1940 over. De volgende dag capituleerde Nederland waardoor de Duitsers Nederland konden bezetten.

Mijn moeder vertelde ons wat een ontzetting het was. Dagenlang was de lucht zwart van alle vliegtuigen die overvlogen. De hele dag was het geronk te horen. Daarom denk ik er elk jaar denk ik eraan. Vijf dagen nadat we met z’n allen de bevrijding op 5 mei hebben gevierd, en dan is het altijd een beetje vreemd om even later dan het begìn van de oorlog te herdenken. Op tien mei wil ik altijd even ergens in m’n eentje zijn. Een uurtje maar, gewoon even ergens zijn waar ik stil en blij kan zijn. Dit jaar was ik in de buurt van het Loo voor een afspraak en na afloop ging ik er even heen. Ik ging in de koninginnetuin op een bankje zitten en keek naar de vlag. Zò mooi! Wat een voorrecht om in een vrij land te leven. De Nederlandse vlag op een prachtig museum-paleis te zien wapperen!

Bij dit blogje een borduurpatroon van het wapen van Amsterdam. Hier hoort de wapenspreuk bij: Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig.
Mocht je liever het Nederlandse wapen willen borduren, dan kan ik het boek Nederland in kruissteek aanbevelen. Daarin staat o.a. ook een borduurpatroon van het wapen met Je Maintiendrai, maar ook nog veel meer patronen van huizen en molens en landschappen die we in Nederland koesteren.
Het schilderijtje hieronder is een borduurwerk wat ik koester. Lang geleden gekregen van vrienden toen we een moeilijke tijd doormaakten. Met de boodschap: Hou vol! Zo functioneert die oude spreuk dus ook nu nog, en die bemoediging kunnen we allemaal af en toe wel gebruiken. Hou vol!

schilderijtje kruissteek je maintiendrai

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.