Welk boekje zal ik versturen?

De boekjes van Nel Rol bereikten in de zestiger jaren een groot publiek en hadden invloed op de ontwikkeling van het vrijere textielwerk van die tijd. Haar uitgangspunt was dat zij leerlingen zelf wilde laten nadenken, ontwerpen en ontdekken wat er allemaal mogelijk was met lapjes en draadjes. Vele studenten, met name in Haarlem, onderwees zij in zogenaamde ’technieken die stoffen bewerken’.
In samenwerking met de Stichting Goed Handwerk verschenen diverse boekjes, zoals Vrij Borduren, Kruissteek I, Kruissteek II en Lapjeswerk. In deze boekjes reikte zij de technieken aan, maar benadrukte ook het persoonlijke element van vrij borduurwerk. Hier en hier blogde ik daar al eerder over.

Dus daar hoef ik niet opnieuw over te schrijven en dus gaat dit blogje over wat anders. Iemand bestelde een paar van die oude zestiger jaren-boekjes. Ook het boekje Kruissteek I. Ik kan het zò pakken in m’n kast en zie dat ik er zes van heb. Meestal pak ik dan de mooiste, maar voor de zekerheid zoek ik het even na in m’n shop. Wat heb ik bij de beschrijving van dit boekje vermeld over de conditie? Vaak vermeld ik een losse rug, een storende stikker, een vouw door de kaft, ezelsoren, dat soort dingen. Bij dit boekje staat niks vermeld, dus dat is dan de bevestiging dat ik de mooiste moet nemen om te versturen.

En dat betekent dat ik daarnà, voor anderen die dit boekje zouden willen bestellen, een opmerking erbij plaats: vouw door kaft (bij boekje 1 en 3), matte voorkant vanwege slechte kwaliteit cover (boekje 2), vervelende prijssticker (daar erger ik me altijd kapot aan, wie dòet dat nou? boekje 4), beschadiging in rechterbovenhoek (daar heeft natuurlijk ook zo’n stomme sticker gezeten, en die krijg je er nooit goed af! boekje 5), en: geplastificeerd (boekje 6).

Dat laatste werd vroeger ook veel gedaan: een omslag van plastik, om het boekje te beschermen. Dit keer is het gelukkig los plastic en ik kan het er makkelijk afhalen. En dan blijkt dat dit het mooiste boekje is van de zes en dat gaat dan vandaag op de post. Bij de andere vijf plaats ik dan telkens een vermelding: vouw door kaft etc. Zo doe ik dat dus.

Het liefst heb ik natuurlijk gave boekjes, maar voor veel boeken geldt: de inhoud is het belangrijkst! Daarom krijgen ook de boekjes die er wat minder mooi uitzien een plekje in m’n shop. Maar dan probeer ik wel aan te geven hoe het eruit ziet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.