Werken met vilt

Vilt is de oudste vorm van door de mens gemaakte textiel. Het is over de hele wereld toegepast, denk aan Mongolen en hun yurts en de Sumeriërs in het Midden-Oosten en hun schoeisel en kleding. De oudste viltresten die zijn gevonden dateren van 6000 BC, en in al die eeuwen daarna is er eigenlijk niks veranderd aan de techniek om vilt te verkrijgen. De wolvezels bevatten schubben en die worden in elkaar gehakt wanneer de haren over elkaar heen worden geschoven. Hierdoor ontstaat de hechte en dichte laag die zo kenmerkend is voor vilt.

Vilt duikt telkens op in de mode en is nu ook weer populair. Een aantal boeken die ik in mijn shop kan zetten, zijn van één generatie geleden.
En deze oude vilten wandhanger is van twee of drie generaties geleden. Het is wel lastig om te bepalen hoe oud deze wandhanger is, maar waarschijnlijk wel van voor de oorlog. Hij is mooi geborduurd, en dat is iets wat nu ook weer wordt gedaan.

Lange tijd was het boekje Creatief met vilt het enige boekje wat ik in mijn shop had over dit onderwerp. Vorige week kwam daar het boekje Met vilt aan de slag bij. Ik had toen wel de overweging: zal ik nog even wachten met dit boekje tot ik over viltboeken ga bloggen? Maar het paste ook bij mijn Christofoor-reeks van vorige week. Met een bepaalde reden vertel ik dit keer wat van m’n overwegingen bij het bloggen over boeken. Later nog meer daarover.

Nu dan twee nieuwe boeken om in m’n shop te plaatsen: Werken met vilt en Vilt zelf maken.
Alle vier deze boeken hebben een uitgebreide inleiding over de lange geschiedenis van het zelf vilt maken. Een oeroud ambacht, een fascinerende techniek, en een bruikbaar resultaat. En dat allemaal dankzij de wol die over bijna de hele wereld groeit op de onvolprezen en onmisbare schapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.