Wie was Mies Bloch?

Mies Bloch werd geboren in 1907 in Amsterdam, en overleed in 1999 in Bergen. Over haar is een eigen wikipedia-pagina, waar alle verdere biografische gegevens zijn te vinden.

Haar ontwerpen zijn zeer bekend geworden onder borduursters van de vorige generatie, maar haar foto is veel minder bekend. Daarom  hier nu een foto-van-een-foto, uit het voorwoord van het Mies Bloch Kruissteekboek, wat tijdschrift Margriet in 1976 publiceerde. Het hele voorwoord is interessant, geschreven door de hoofdredactrice van destijds, Nora Hana. Bij uitzondering neem ik dit helemaal over. Juist leuk ook om te lezen hoe tòen de voorspelling al was dat deze ontwerpen langer mee zouden gaan dan alleen in de tijd waarin ze verschenen.

“Borduren met Mies Bloch betekent … een jarenlang avontuur. Wie één keer voor de charme van een van haar ontwerpen is bezweken, zal tijdens het borduren reikhalzend uitzien naar de volgende creatie.
De kracht van al die Mies-Bloch-ontwerpen ligt vooral in de levensechtheid en de duidelijkheid van haar ontwerpen. Zij is oorspronkelijk dan ook tekenares. Elk ontwerp wordt eerst tientallen keren getekend en geaquarelleerd en daarna pas in een telpatroon omgewerkt. Daarbij komt heel wat kundigheid en ervaring kijken, want beeld bijvoorbeeld maar eens een wiebelig kinderschaatsje uit in slechts zeven kruisjes! Het is werkelijk verbluffend dat haar uitbeeldingen, hoewel gebonden aan de mathematische herhaling van steeds een vierkantje waarop elk kruissteekje wordt vastgelegd, een zo grote beweeglijkheid en allure vertonen!
In nauwe samenwerking met de handwerkredactie van Margriet is er in de loop der tijden een groot aantal bijzondere kruissteekontwerpen ontstaan.
De mooiste daarvan vindt u in dit boek, aangevuld met enkele handwerken die Mies Bloch voor andere opdrachtgevers ontwierp. De vaak originele onderwerpen zullen beslist Vadertje Tijd gedurende vele geslachten weerstaan.

Het borduren in kruissteekjes is, mede dankzij Mies Bloch, in Nederland zeer populair geworden en de resultaten hiervan ontbreken in vrijwel geen enkel woonhuis. Het kruissteekboek van Mies Bloch: een bijzonder boek van een vrouw die zich met overgave in kruissteekpatronen heeft gespecialiseerd en daarin de hoogste top wist te bereiken.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2025

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.