Witborduren

Boekje wit op wit

Bij witborduren wordt met wit garen op een witte ondergrondstof gewerkt. Er wordt gespeeld met effecten zoals gladde en ruwe vlakken, dicht bewerkte en opengewerkte delen. Vaak ligt het borduursel dik op de stof en er kan zelfs een vulling onder de steken zitten, waardoor bij een bepaalde lichtval mooie effecten ontstaan. Dit dikke opliggende borduurwerk wordt vaak gecombineerd met kleine gaatjes, waardoor extra contrasten worden verkregen. Witborduurwerk werd vooral vroeger veel toegepast op kleding en linnengoed want het kon goed gewassen worden zonder dat de kleuren aangetast werden. Vaak zijn versieringen ontstaan door het verstevigen of afwerken, zoals bij de split van een hemd. Maar Katern witbordurenwitborduurwerk groeide ook enorm uit, zoals in de kantachtige patronen die in de 18e eeuw werden gemaakt. Vooral in Marken werd het witborduurwerk populair.

Beetje raar misschien om nog een foto te laten zien van een boekje wat ik niet meer heb. Maar af en toe ben ik een beetje raar. Dit boekje “Wit op wit” op de bovenste foto is een fijn en weer geliefd boekje. Als ik het heb, wordt het ook meestal snel weer besteld. Het werd nu weer besteld, en ik had net mijn nieuwe visitekaartjes gekregen. Ik was er enthousiast over dat ik weer nieuwe vooraad had en ik vond m’n visitekaartje zo mooi kleuren bij het boekje wat ik net ging opsturen. Vandaar dat ik er nog even een foto van nam.

Nu heb ik iets bedacht, voor wie ook weer bezig is met Witborduren. Een alternatief eigenlijk voor het boekje van Svennas wat ik op dus nu niet meer voorradig heb. Ik heb besloten om losse katernen aan te bieden van de serie “Het komplete handwerken”. Dat zijn drie mappen vol handwerk-informatie, geschreven door Henriëtte Beukers in de zeventiger jaren. Hierin staat veel gedegen informatie, die volop weer bruikbaar is. Als eerste zet ik het katern over Witborduren op m’n shop. Hierin korte en bondige, duidelijke en bruikbare informatie over de volgende technieken (die allemaal onder het Witborduren vallen):
Perzisch ajour, Open naaiwerk, Marker stopwerk, Hardanger, Ingewerkte motieven, Wit- en sneewerk, Doorstoppen en doorrijgen, Frans borduren, Engels borduren, Richelieu en het Witborduurwerk van Walcheren.

(En ook voor deze foto heb ik er maar wat visitekaartjes op gestrooid, want ik zie dit als een soort tweedehands / tweedekans-aktie om de informatie uit deze bijzondere mappen opnieuw onder de aandacht te brengen.)

Informatie witborduren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.