Wol snijden met (of zonder) molentje

Stramien voor knopen en toebehoren
Al m’n wolsnijdersmolentjes zijn helaas op en dit is een oude foto van meer dan een jaar geleden. Toen had ik er nog drie en gaf ik er wat uitleg bij. Maar deze apparaatjes zijn nu allang uitverkocht en omdat je nu dus niet meer via een link in de shop naar dat oude blogje kunt komen, plaats ik deze foto opnieuw. Ik krijg af en toe vragen over deze molentjes dus nu lijkt het me handig om deze foto nog eens te laten zien en er wat over te vertellen.

De vraag die me nu werd gesteld is hoe deze apparaatjes heten en of ik er nog wat meer over wilde schrijven. Ik noem ze “Wolsnijders molentjes” maar er staat geen Nederlandse term op die oude doosjes. Wel de Engelse, Franse en Duitse benamingen: Wool Cutter, Coupe Laine, Wollschneider. Misschien handig als je nog eens wilt googelen.

Er werden vroeger twee verschillende apparaatjes gemaakt: in een blauw doosje, voor draadjes van 5,5 à 6 cm. En in een rood doosje, voor draadjes van 4,5 à 5 cm.
Deze apparaatjes zijn handig om te gebruiken als je Sudan of Smyrna wol (of andere wol) wilt snijden Smyrna haaknaalden en patroonraderwieltjesin gelijke stukjes, waarmee je wilt gaan knopen. Op de foto wat oude stukjes witte wol, geschikt om mee te knopen. Deze stukjes zijn ook voorgesneden te koop maar ik vond het vroeger altijd veel leuker om het zelf te snijden met zo’n molentje.
Mocht je er één tegenkomen en het mesje is geroest of bot: geeft niks, want met een klein schroefje kun je het scheermesje losdraaien en er een nieuwe in zetten. Altijd kopen dus, want het zijn fijne apparaatjes.

In mijn eerdere blogje over hulpmiddelen bij knopen schreef ik dat mijn schoonmoeder vroeger een heel tapijt knoopte van ongesponnen schapenwol. Ze nam telkens een pluk witte wol en met de smyrna haaknaald knoopte ze die op de ondergrond van grof stramien. Dus de stap van het stukjes-snijden kun je eventueel ook overslaan. Het was een prachtig kleed maar later aten de motten het op.

Wat je vooral nodig hebt bij het knopen is een smyrna-haaknaald. Die heb ik nog wel in m’n shop. Je kunt me altijd vragen als je er één zoekt met een extra groot of extra klein oog; dan zoek ik er één uit want daar heb ik nog wel een voorraadje van en ze zijn allemaal net een beetje anders. Knopen is leuk! En als je geen wolsnijders molentje kunt vinden: je kunt ook heel goed de wol om een kartonnetje of houtje wikkelen en de draden dan in één keer tegelijk doorknippen, dus ook zonder dat apparaatje kun je wel knopen.

4 reacties op “Wol snijden met (of zonder) molentje”

 1. hee hallo mijn naam is kuiper ik heb een molentje
  om wol mee te snijden maar ik weet niet hoe het werkt
  zou u me dat kunnen laten zien of kunt u het me vertellen hoe ik dat moet doen
  met vriendelijke groeten
  kuiper

  1. Ik heb altijd wel een paar haaknaalden in m’n shop staan.
   Je vind ze in m’n shop onder de categorie “Toebehoren”, en anders kun je de zoekterm “Smyrna” intypen.
   Bij specifieke wensen, bijvoorbeeld in jouw geval dat je een zo groot mogelijke haak wil, zoek ik uit mijn voorraadje de naald uit die het beste bij de bestel-wens past. Dus dan de naald er soms iets anders uitzien (wat betreft handvat), maar dan gaat het om het haakje.

 2. Ik ben ook in het bezit van een molentje maar het mesje is bot. Waar kan ik deze speciale mesjes nog vinden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013