Wol verven met natuurlijk materiaal

Dit blogje is een vervolg op het vorige blogje over toepassing van kleuren bij handwerk. Daarin liet ik op een collage een aantal boeken zien die over kleur zijn verschenen. De boeken over ‘zelf textiel en wol verven’ zijn nu weer geliefd. Vooral de boeken om te verven met plantaardige middelen zijn nu populair. Sommige boeken zijn zeldzaam, maar er is één boek wat niet alleen zeldzaam is maar eigenlijk ook ’te mooi’ op ‘zomaar’ in m’n shop te zetten. Dit is het boek Kleuren-maand-in-maand-uit. Deze bijzondere studie van Ad Hopstaken uit 1979 bevat vele recepten om met allerlei materialen zelf te verven. Om een paar voorbeelden te geven: Notenbolsters van walnoten, Populierknoppen, Cochnille (gedroogde schildluis), Uienschillen, Guldenroede, Vuurdoorn, Boerenwormkruid. Het effect van het gebruik van al die planten en vruchten is vroeger allemaal onderzocht en de kennis daarvan is er dus nog.  Ik denk dat dit boekje gelijk besteld zou worden als ik het in m’n shop zou plaatsen, maar ik zoek eigenlijk een manier om de kennis hieruit ten nutte te laten komen van meer dan één persoon. Dit boekje zou in aanmerking komen om te worden gedigitaliseerd, zodat het daarna ter beschikking kan komen van meerdere mensen die deze kennis zoeken. Er is al eens een boekje uit mijn shop gedigitaliseerd, het boekje Naaldbinding. Dit is ook een zeldzaam boekje en behandelt iets waar nu weer veel belangstellling voor is. Iets soortgelijks zou ik nu ook weer willen.
Is er iemand, bijvoorbeeld met een eigen verf-atelier, die dit boekje wil kopen om het daarna te digitaliseren?

De foto voor dit blogje maakte ik tijdens een workshop die ik recent volgde. Ik leerde om te spinnen met een handspintol. Ik kreeg daarbij een pluk wol die was geverfd met riet, wat een mooie kleur groen gaf. Op tafel stond een mooie mand met wol die de workshopgeefster had geverfd met natuurlijke materialen.

4 gedachten over “Wol verven met natuurlijk materiaal”

  1. Digitalisering lijkt me een fantastisch idee, maar ik weet niet of dat zomaar mag. Rust er geen auteursrecht op?
    Twee bibliotheken waar zo’n boekje goed op zijn plaats zou zijn, zijn die van het TRC en die van Stidoc in de Kantfabriek.

  2. Hallo Nelleke,
    Voordat ik blogde over mijn suggestie of dit boekje misschien zou kunnen worden gedigitaliseerd, had ik wel voor- en achterin het boekje gekeken of ik een adres van de uitgever kon vinden. Dat vond ik niet; het boekje is in eigen beheer uitgegeven.
    Wel stond er een telefoonnummer en adres van de schrijfster bij, maar die zijn van 1979 en ik denk niet dat ik daar nu nog terecht kan. Googelen op de naam van de auteur leverde me ook niets op.
    Er staat inderdaad wel bij dat er toestemming moet worden gevraagd van de auteur, maar wat als dat niet meer kan? Moet dan al die waardevolle kennis verloren zijn? Of verstopt blijven in een paar laatste exemplaren die nog in omloop zijn? Of opnieuw door iemand anders worden gezocht?
    Uit het voorwoord blijkt dat de auteur juist zo graag wilde bijdragen om de kennis over het verven van plantaardige materialen ter beschikking te stellen aan andere geïnteresseerden.
    Dus daarom leek het me wel in lijn met haar gedachten van meer dan 40 jaar geleden om voor te stellen dat iemand die boekje digitaliseert en dat het ergens als pdf opvraagbaar is. Dat hoeft niet per sé bij mij te zijn, maar kan ook bij een wol-centrum die zich specialiseert in het zelf verven.
    Ik wacht het dus maar gewoon nog af of er zich zoiemand meldt. Die kan dan het boekje kopen en zelf bekijken of ze het willen digitaliseren.
    Aanbieden aan een bibliotheek, ook als is het een gespecialiseerde textiel-bibliotheek kan natuurlijk ook, maar dan zijn er nòg weer telkens maar 1 of 2 mensen die zo’n boekje kunnen lenen.
    Terwijl juist nu veel mensen bezig willen zijn met zelf-verven, en dan zo’n receptenboekje wel zouden kunnen gebruiken.
    Het gaat om recepten voor planten, waar dan een paar procent beits, ijzer, aluin, wijnsteenzuur, chroom, tin of iets dergelijks bij moet worden gevoegd om de kleurstof te krijgen. Hoeveel procent? Dat is vroeger allemaal al uitgezocht, en leuk om nu weer toe te passen.

    1. Ik wacht het gewoon even af, of er nog een reactie komt van een wol-atelier of ververij of zoiets.
      En als iemand dan een pdf wil maken, dan komt er vast ook wel een mogelijkheid om die te downloaden, waardoor die oude recepten door anderen gebruikt kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.