Zaanse Schans geborduurd

De Zaanse Schans is een uniek dorp in Noord-Holland, vol houten huisjes, molens, schuren en werkplaatsen.
Er is ook een mini Zaanse Schans en die bevindt zich in het Openluchtmuseum in Arnhem. Een paar authentieke groen-geverfde huizen met witte houten ornamenten. En dan bij een strakblauwe hemel: typisch Nederlands!

De benaming ‘typisch Nederland’ komt uit het Kruissteekboek van Mies Bloch. Zij heeft heel veel Hollandse tafereeltjes vastgelegd. Af en toe laat ik een patroon van haar zien, net zo lang tot ik ze allemaal heb gehad. De patronen van die ‘typisch Nederlandse’ taferelen verkoop ik ook los, omdat daar vraag naar was vanuit het buitenland. Ook dit patroon heb ik los in mijn shop, maar je kunt ook het hele geborduurde schilderijtje kopen, als je dat zou willen.
In veel moderne vinex-wijken worden nu gevels toegepast in de architectuur die verwijzen naar hoe het vroeger was. En dan blijkt dat we er nog lang niet op uitgekeken waren, op die Hollandse daken en gevels. Ook al zijn we zelf nooit in de Zaanse Schans geweest: dit soort huizen blijft mooi om te zien!

1 reactie op “Zaanse Schans geborduurd”

  1. Leuk om te zien Margriet!
    Deze heb ik ook geborduurd, bijna 30 jaar geleden. Ik fietste toen elke dag door de Zaanse Schans naar mijn middelbare school. Ik heb overigens de poppetje niet geborduurd, die vond ik toentertijd suf. En ik moet zeggen dat ie daar iets strakker en moderner van wordt. Ik heb hem nog steeds….. Hij hangt nu ingelijst op het toilet 😉

    Overigens heb ik ook het patroon van het Paleis op de Dam. Heb jij die ook? Ik stuur hem je graag op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013