Zakdoekjes omhaken

Als ik in mijn eentje een nieuwe trend zou kunnen initiëren, dan zou ik voorstellen om weer zakdoekjes om te gaan haken! De afgelopen jaren zagen we dat er ineens volop dekens werden gehaakt en sokken werden gebreid en wie had dat nou ooit verwacht? Dat was een aantal jaar geleden echt ondenkbaar. De ene trend lokt de volgende uit dus wie weet is er nu ook wel ruimte gekomen om zakdoekjes om te haken: best een leuk idee! Een leuk klein en fijn werkje (heel wat anders dan zo’n grote gehaakte deken op schoot) en het resultaat is iets waarmee je gezien wilt worden.

Dat vonden ze in de zeventiende eeuw ook. In die tijd was een mooie zakdoek heel modieus. In de tentoonstelling Liefde in de Gouden Eeuw (in het Fries museum) is een schilderij te zien van een meisje met een kers in haar ene hand, geschilderd door Jan Claesz. De kers is symbolisch voor haar latere vruchtbaarheid. Ik zoomde in op haar andere hand, waarin ze een zakdoek vasthoudt. Even kijken welke techniek. Want een zakdoekkantje kan worden gehaakt, of geklost, gemaakt van frivolité of er kunnen ook andere naaitechnieken worden gebruikt.

Eerst maar eens wat patroontjes om kantjes te haken met fijn garen. Leuke kleine verzamelaars-patroontjes om weer zin te krijgen in iets wat onze voormoeders ook deden: mooie randjes maken aan een sier-zakdoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013