Zelf cider gebrouwen


Eigen gebrouwde cider en gister was de perfecte dag om de flesjes met elkaar te openen!
Op een koude winterdag waarop het behoorlijk sneeuwde, ging ik naar Zwolle voor de handwerkbeurs. Daar was ik met duizenden vrouwen, die allemaal van handwerk houden. Mijn man en zoon hadden voor die dag een mannending bedacht: zelf cider maken! Ze haalden biologische appelsap bij twee verschillende boeren en verdiepten zich in de werkwijze van het oude ambacht om dit sap om te zetten tot cider, door het toevoegen van de juiste hoeveelheid gist. Ze praatten er voortdurend over, maakten berekeningen van alcoholpercentages, en controleerden het proces van gisting en rijping. Ook voor het bottelen was een zaterdag uitgetrokken en zo stonden al die mooie groene flesjes te wachten tot een geschikt moment om met elkaar te gaan proeven. En dat was nu!


Ik had nog wat gehaakte onderzetters meegenomen, maar daar was niet echt aandacht voor. Het ging voortdurend over de subtiele smaakverschillen en hoe ze het de volgende keer gaan aanpakken. Want het succes is groot: dit gaan ze vaker doen! De volgende brouw is al ingezet!


We zaten op een heel groot grasveld, voor het appartement van zoon en vriendin. Daar paste wel een picknickkleed bij. Ik had een lappendeken meegenomen en die liet ik bij hen achter.

Tien jaar geleden maakte ik zeven lappendekens en die gaf ik weg aan m’n zussen en nichten. Degene die ik gister weggaf, was m’n laatste van deze soort. Voordat ik begon met weggeven, wilde ik ze allemaal op een rijtje aan een touw in het bos.
Op tropische warme dagen is er niks  heerlijkers dan op een lappendeken in de schaduw liggen.

En dan cider drinken!

Bewaren

4 gedachten over “Zelf cider gebrouwen”

 1. Je lappendekens worden door deze zus heel regelmatig gebruikt, al vele jaren! En zoals ik vorige week zag, ook door je nicht die nu in NL woont. Ik stuur je apart nog wel een foto op daarvan.
  Dus, nogmaals heel hartelijk dank voor de vrolijke kleuren, die iedereen verblijden die ze zien en ook vaak reacties uitlokken!
  Marianne

  1. Margriet Hof

   Dank je! Heel leuk om de foto te zien van die twee lappendekens naast elkaar! En te zien dat ze zo goed worden gebruikt!

  1. Margriet Hof

   Dankjewel Mieke! Ik maakte ze tien jaar geleden al, dus wel een beetje een ’tijdsbeeld’, maar ze blijven vrolijk en bruikbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.