Zelf naaien is “in de mode”

“In deze tijd wil èlke vrouw naaien!” zei één van mijn kinderen die vroeg of ik nog extra een naaimachine heb. En die trend om zelf te naaien was ook voor de corona-crisis al ingezet. In een onderzoek naar die trend werden maar liefst 67 merken naaimachines genoemd. Wat een keus en wat een ontwikkeling sinds die goede oude degelijke Anker- en Singer-naaimachines van de vorige generaties.

Ontwikkeling was er ook volop in de manier waarop patronen worden aangeboden. Lange tijd moest de naaister met een radeermesje de juiste lijn van het gekozen patroon uit een tijdschrift volgen, om op die manier de patroondelen op patroonpapier over te brengen. Daarna werden die lijnen dan uitgeknipt en konden de patroondelen op de stof worden gelegd. Ik heb het vroeger ook zo gedaan en het vergde heel wat concentratie om de juiste lijnen te volgen. Ook moest je goed opletten op de tekentjes zoals rondjes en sterretjes die op elkaar moesten passen. Dus een * van het ene patroondeel moest matchen met een * van het patroondeel wat daarop moest aansluiten. Een hele puzzel!

Naaien is nu een stuk eenvoudiger en er zijn fijne modellen- en instructieboeken verkrijgbaar. Maar die goede oude boeken zoals de Knip-methode zijn ook nog steeds populair. In mijn shop werden al veel Handboeken voor Zelfmaakmode besteld, maar ik heb nog wat.

Mijn zus nam lang geleden eens een naaimachientje voor me mee uit het land waar ze een rijke theepot-traditie hebben. In Engeland kun je theepotten kopen in vele vormen en maten. Dit kleine theepotje heb ik altijd gekoesterd en staat al jaren op mijn werkplek. Leuk om het eens te laten zien. Maar vooral: leuk dat naaien weer terug is en dat zoveel vrouwen nu de naaimachine pakken!

3 gedachten over “Zelf naaien is “in de mode””

  1. Ooit naaide ik al mijn kleren zelf. De patronen werden uit geradeerd zoals jij beschrijft, niet op vloeipapier, maar op krantenpapier dat toen nog groot formaat had. Zo deed mijn moeder dat, in de oorlog en vlak erna was er niet veel te koop en was er ook niet veel geld. De naaimachine, een degelijke Singer met randjes mogelijkheid, kreeg ik voor mijn trouwen. Toen, jaren later was de machine vergeeld en wilde ik wel wat anders. Weer een Singer natuurlijk. Wat was dat een tegenvaller. Ja, hij stikte dwars door dikke spijkerbroekdelen heen, maar de steken waren niet mooi, de automatische druk op het voetje zorgde ervoor dat ook alle stof rekte. Een rits inzetten, nou dat lukte niet meer. Ook al wilde ik eigenlijk wel, kleding naaien was geen plezier meer. De naaimachine werd weinig meer gepakt. En nu heb ik sinds ruim een jaar een nieuwe machine, een Janome. Nooit eerder van gehoord, maar wat is hij super. Naden stikken zonder dat de bovenkant uitrekt, prachtige steken aan voor en achterkant. Veel minder lawaai ook. De nieuwe gordijnen (met patroon dat aan moest sluiten) die ik naaide lukten in één keer snel en helemaal naar mijn zin. Ik kreeg te horen dat Singer zich vooral op de goedkope markt richt, inderdaad bij die grote drogist en die grote supermarkt keten worden Singers tegen onvoorstelbaar lage prijzen aangeboden. Op internet zijn de recensies daarover wisselend. Ik zou iedereen die worstelt met haar/zijn naaimachine willen aanraden om eens naar een ander merk te gaan kijken. Zelf vind ik het nu jammer dat ik niet eerder op onderzoek ben uitgegaan, want nu ben ik helemaal happy.

    1. Margriet Hof

      Hoi Tineke,
      Bedankt voor je uitvoerige reactie, waarin je ook herkenbare informatie doorgeeft. Ik heb positieve dingen gehoord over het naaimachine merk wat jij noemt en ik herken het ook dat we misschien wel te lang gewacht hebben met het gewoon overstappen op een nieuwere en modernere naaimachine.
      Bedankt voor je advies om gewoon eens naar een ander merk te kijken wanneer we ontevreden zijn met onze oude naaimachine.
      En fijn dat jij nu goed uit de voeten kunt met je huidige machien!

  2. Evelize le Bruin

    Hallo Margriet.
    In de jaren 50 van de vorige eeuw haalde ik mijn coupeuse diploma en kreeg toen een van de modernst naaimachines van die tijd. Een Pfaff .Die had al zigzag! Een uitkomst voor het afwerken! Nu naai ik daar nog steeds op. Mijn oude krak noem ik hem, hij is onverslijtbaar. Zo n twintig jaar geleden heb ik een borduurmachine gekocht waar je ook mee kon naaien. Die gebruik ik ook veel. Een Brother. Nog steeds naai ik veel kleding, ook voor de nazaten, ik heb al achterkleinkinderen. Groetjes van Evelize.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.