Een aardige reactie gekregen op mijn nieuwsbrief van vorige week:
Ik lees je berichtjes altijd met veel plezier, en soms ook met enige weemoed: is dit nu echt verleden tijd?
De liefde en de aandacht van onze moeders, grootmoeders….steek voor steek vastgelegd in borduurwerken.
Of zien we volgende generaties in de toekomst ook weer van die prachtige werkstukken maken?
Ik zou het hen gunnen…klein beginnen maar uiteindelijk prachtige werkstukken aan de muur, die soms ook nog generaties in de familie blijven.
Nu ben ik een beetje verliefd geworden op de levensboom uit dit artikel.
Zo mooi gestileerd vormgegeven.
Heb je daar een patroon van en kan ik dat van je kopen?
Dat zou erg fijn zijn!
Mijn antwoord: Verleden tijd? Ja en nee! Ik vind het leuk om oude handwerken te laten zien en die roepen bij anderen veel herkenning op. Inderdaad, uit de tijd van onze moeders en grootmoeders. Maar de huidige generatie heeft er toch ook wel weer interesse in. Bij al die nieuwe handwerkaandacht zou ik graag willen dat jùist onze nationale en historische merklapmotieven weer volop in de belangstelling zouden komen. Er zijn nog zòveel leuke ideeën en toepassingen te bedenken voor die oude merklapmotieven! Ik vind ze bij uitstek geschikt voor een nieuwe boost!
Zelf laat ik geen gelegenheid voorbij gaan om de merklap-motieven te promoten, en daar schreef ik al vaker over. Ook droeg ik eraan bij door het afgelopen jaar bij bijna alle bestellingen een kaart bij te sluiten. De levensboom voor die kaarten had ik eerst zelf geborduurd.
En wat leuk dat er nu iemand ‘verliefd’ op is geworden! Natuurlijk verwijs ik graag naar de boeken waar patronen van deze levensboom in staan. Allereerst zijn dat de bekende boeken met Merklapmotieven van mw. Meulenbelt. Daar heb ik al vaak over geblogd. Die boeken staan boordevol merklapmotieven, met ook veel uitleg over de symboliek. (via de links kun je doorklikken naar andere blogjes, want ik heb hier al vaak over geblogd).
Als je iets goedkopers wilt, dan is het oude boek ‘Merklappen‘ van mw. Boone-Stolp ook een aanrader. Het begint met een hoofdstuk over de geschiedenis van oude merklappen, en bevat wat patronen die je zò kunt naborduren. Ik legde twee van deze boeken op de foto voor een indruk.
De levensbomen in die oude boeken en op oude merklappen verschillen vaak een beetje van elkaar, en dat hoort ook zo. Iedere levensboom groeit anders, en je kunt hem een beetje aanpassen naar persoonlijke smaak. Maar daarbij kun je óók dat voldane gevoel hebben dat je iets borduurt wat al duizenden keren eerder door anderen is geborduurd: dat maakt die motieven zo krachtig en prachtig!