Zicht op de zee bij Scheveningen

Aan het begin van de vorige eeuw schilderde Jacob Mesdag een impressie van een zonsondergang bij een rustige zee. Het kleurgebruik is een mengeling van zijn vroegere gedempte kleuren en latere pasteltinten ontleend aan Franse schilders uit zijn eigen verzameling. Na de komst van de Scheveningse haven in 1904 verdwenen de logge traditionele strandschuiten (ook wel bomschuiten genoemd). De haringvangst werd overgenomen door de snellere zeilloggers. Deze informatie stond op een bordje naast dit schilderij in de Mesdag-collectie.

En zo gaat het alsmaar over verandering. Hetgeen schilders hebben vastgelegd is een bron van informatie voor historici. Maar vooral zijn deze Hollandse meesters al eeuwenlang een bron van verwondering en verheuging voor musea-bezoekers en kunst-genieters. Een heel weekend lang hadden mijn man en ik de gelegenheid om Haagse musea te bezoeken. Vanuit ons appartement liet ik elke dag even wat van me horen. Nu weer thuis en zal ik morgen eerst degenen die mij mailden beantwoorden. En de komende dagen nog wat foto’s laten zien van het vele moois wat wij mochten zien.

Ons uitzicht uit het appartement ruim honderd jaar na Mesdag: ook mooie pasteltinten. Maar we hebben gister ook een paar uur naar een flitsend en woest windspektakel gekeken. De zee is altijd indrukwekkend.
Het was bijzonder om een paar dagen zo dicht bij de zee te zijn, en musea in de stad aan de zee te bezoeken. We hebben genoten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.