Ziet er schattig uit, maar is het niet

Er is nog een andere crisis gaande, tegelijkertijd met de coronoa-crisis, en dat is de klimaat-crisis. Twee berichten in het nieuws vroegen daar deze week aandacht voor.

Het eerste bericht meldt dat we niet alleen naar een anderhalve-meter-samenleving toe moeten. Met dus voldoende afstand houden van elkaar.
Maar ook naar een anderhalvegraads-economie. Dat is een verwijzing naar een klimaataccoord, waar is afgesproken dat de mondiale opwarming niet voorbij de 1,5 graden moet komen. Iedereen, overheid en burgers, zouden daar aan moeten bijdragen, om een dreigende escalatie te voorkomen.

Het tweede bericht is voor burgers wat praktischer, want het spitst zich toe op mensen met een tuin. De titel van dit bericht: Een gezonde vitale bodem: creëer hem in je achtertuin! Nederlandse tuinen beslaan zo’n drie miljard vierkante meter van de landoppervlakte en bestaan maar voor een derde uit planten. Dat zou veel beter moeten. Tuinen die niet betegeld zijn nemen regenwater op. Een vitale bodem werkt als een spons en kan zo verdroging tegengaan.

In de periode dat de corona-crisis nu al duurt, heb ik in onze woonwijk vooral gezien hoe mensen zich hier nìet bewust van willen zijn. Er zijn weer veel tuinen betegeld en beschuurd. Als mensen thuiszitten, gaan ze kennelijk schuurtjes bouwen en terrassen aanleggen.
Ook bij mijn buurvrouw gebeurde dit. Een hele week was er een tuinman aan het werk. Vanachter het raam zag ik dat eerst de dode buxussen eruit gingen. Dat kon ik nog volgen. Ik was benieuwd wat er voor in de plaats zou komen. Ik hoefde niet lang te wachten op antwoord: tegels…

Toen ik toevallig even langsliep, zei de buurvrouw dat ze eigenlijk wel wist dat dit geen goed idee was, maar ze had er genoeg van om onkruidjes te wieden. Dus dan maar zo. Tja, als iedereen zo nonchalant is…

Nu staat er een bankje op haar nieuwe betegelde tuin. Het ziet er allemaal wel schattig uit, zeker met een bloeiende sering erbij. Maar er was zojuist ook een welkome regenbui en ik zag dat het water zò over de stenen stroomde, regelrecht het rioolputje in.

Er is een nog grotere crisis op komst, die veel ingrijpendere veranderingen vereist.” (citaat uit één van de nieuwsberichten waarnaar verwezen werd).

6 gedachten over “Ziet er schattig uit, maar is het niet”

  1. Helemaal mee eens. We moeten af van die tegeltuinen en betegelde voortuinen. Een auto in de voortuin is ok, maar laat er ook wat groen naast! Weet de buurvrouw dat onkruid tussen de tegels vandaan halen en zorgen dat je straatje niet groen wordt ook veel werk is? O, ik durf het haast niet tegen jou te zeggen, maar al die betegelde tuinen zorgen ook voor “lekker” met de hogedrukspuit bezig zijn. Enne, neem meteen even de schutting mee, dan wordt het bij de buren ook lekker pruttig.
    Jammer dat de groene tuin niet echt door de tijdschriftenwereld wordt opgepakt. In de VTwonen Tuin special van dit voorjaar zien we buitenkeukens, terrassen met buitenkleden, vlonderterrassen, tuinhuizen (al dan niet half open), tuinkachels en – gelukkig – her en der nog wat planten in potten. Zo te zien heeft het alles met de economie en te volgen trends te maken. Nieuwe tegels, nieuwe stoelen, nieuw model barbecue of buitenkeuken, verdienmodel. Wat is dat toch, om naast een terraskachel onder een overkapping te willen zitten terwijl je een fijn (al verwarmd) huis hebt? Weg dierenleven, weg insecten, weg egels, weg vogels.
    Ik weet het, ik klink negatief, maar ik kan er ook zo droevig van worden.

    1. Margriet Hof

      Bedankt voor je reactie, waar ik het helemaal mee eens ben!
      En ik vind het helemaal niet erg dat het wat negatief klinkt, en hoop dat er nog veel meer van dit soort reacties komen!
      Overigens was ik zelf nog véél negatiever toen ik m’n blogje schreef. Ik was boos. Op de buurvrouw die direct tegen me zei dat ze heus wel wist dat dit slecht is voor het milieu en op iedereen die de afgelopen tijd weer bezig was met timmeren en tegelen.
      Ik moest m’n blogje eerst helemaal herschrijven voordat ik het kon publiceren. Dit zijn de mensen die het bèst wel weten en die het gewoon vertikken!

  2. Tegels uit de tuin. Alleen de noodzakelijke, looppad, zitje is mijn idee. Misschien komen sommige mensen tot nieuwe inzichten in deze tijd.

    1. Margriet Hof

      Dat klinkt heerlijk! Tuin = echt tuin!

      De nieuwe inzichten dringen helaas maar langzaam door maar gelukkig zijn er ook veel mensen die wèl elk plekje grond benutten om er iets op te laten groeien.

  3. Patricia Caminada

    Helemaal mee eens. Wij hebben alleen de voorgeschreven hoeveelheid ( moet van de woningbouw) tegels bij het huis en de rest is groen. Zelfs geen tegelpad de tuin in. We hebben zo’n 120 m2 tuin, de borderranden zijn van afgevallen en gesnoeide takken, composthoop achterin die elk jaar fantastische aarde geeft. Heel veel vogels, van mus via specht tot sperwers ( die moeten ook eten). Ieder jaar zaait een heleboel zichzelf uit en vinden we ook weer van alles nieuw ( poepende vogeltjes met zaadjes ). Regenton, waar helaas toch te weinig in komt (te droog). Voor de rest proberen we zo milieuvriendelijk mogelijk te leven en de natuur haar gang te laten gaan.

    1. Margriet Hof

      o, dat klinkt heerlijk, zoals je dat schrijft. Lekker veel grond en een natuurlijk beheer! Lijkt me een heerlijk plekje zo!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.