Zomertijd ingegaan

Het is nog làng geen zomer, maar het is wèl weer ‘zomertijd’.
Daarin hadden we opnieuw geen keus. Het is van hogerhand beslist dat we – net als elk jaar – meedoen met de afspraken om elk voorjaar de klok een uur vooruit te zetten en elk jaar dan weer een uur terug.
In Nederland leeft al heel lang de discussie over deze kunstmatige ingreep in hoe de tijd beleefd en benut moet worden. Er is al veel onderzoek naar gedaan. Het lastige is dat er voordelen zijn voor beide tijden. En als je het verschuiven van de tijd zou willen afschaffen, waarvoor moet je dan kiezen? Permanente zomertijd zou veiliger voor het verkeer zijn (maar nu mogen mensen tòch niet meer harder dan 100 toch, dus dat argument moet dan maar weer opnieuw onderzocht worden). En permanente wintertijd is gezonder.

Het meest genoemde voordeel van de zomertijd is dat het ’s avonds langer licht blijft. Huishoudens zouden daardoor ’s avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. Persoonlijk ben ik een tegenstander van de zomertijd. Dat heeft met dat laatste zogenaamde voordeel te maken: kinderen gaan hierdoor ook later (te laat) naar bed en maken tot ’s avonds op straat nog veel herrie, waardoor ik minder goed kan slapen. En waarschijnlijk geldt dit voor best veel mensen, maar komt het argument niet aan bod omdat regeringen vooral rekenen met economische factoren, zoals dat vermeende mindere stroomverbruik.

En verder ben ik tegenstander van ‘zomertijd’ omdat het de biologische klok ontregelt. Gelukkig gaan we er denk ik dit jaar veel minder last van hebben, omdat de meesten van ons door de thuisblijf-maatregel ruimschoots de tijd hebben om de verandering zo lang mogelijk uit te smeren over meerdere dagen. Ik ben al een paar dagen vroeger naar bed gegaan en dat helpt wel.

Goed, het is dus zomertijd, en daar past dit geborduurde tafereeltje wel bij. Wat we er ook van vinden: ‘zomertijd’ klìnkt in ieder geval goed en het voelt goed om ernaar uit te kijken. Dat uurtje slaapverschil komen we wel weer overheen.

2 gedachten over “Zomertijd ingegaan”

 1. Ja, Margriet, ik ben ook een voorstander van één tijd, het liefst de wintertijd, ook al is het dan ’s zomers heel vroeg licht. Maar daar heb ik wat op gevonden: een verduister-masker, zodat ik niet voor dag en dauw wakker word.
  Inderdaad: mijn biologische klok raakt telkens weer ontregeld; ik heb daar vrij veel last van, het duurt meestal een week voordat ik omgeschakeld ben. Het schijnt dat veel mensen er weinig of geen last van hebben, maar helaas ik dus wel. Gelukkig heb ik de leeftijd van “niets meer moeten”, dus dat scheelt 🙂
  Zomertijd, dan wordt het al gauw tijd voor zomerkoninkjes!
  Groeten van Digna

 2. Ook ik heb altijd moeite als de klok wordt verzet. En, als we dan toch teruggaan naar 1 tijd, dan ook liefst de wintertijd. Stel je voor dat in de winter de klok op zomertijd staat, dan wordt het pas tegen tienen licht ’s morgens. Ik moet er niet aan denken. Donker hoort bij de avond en minder bij de ochtend. Nu we niet meer werken is het minder erg, maar als je om 5 uur ’s morgens op moet staan, dan wil je ook graag om uiterlijk 22 uur gaan slapen. In de zomer was het leven dan nog vol in gang, buren buiten, nog zo licht dat je zonder de lamp de krant kan lezen…………..
  In onze jonge jaren, toen we gingen kamperen per trein en geen verlichting bij onze tent hadden was de toen weer ingestelde zomertijd een uitkomst. Dan konden we om 20 uur als we terugkwamen van ons uitstapje nog een pannetje eten koken! Dat kon eerdere jaren niet.
  In ieder geval brengt de komst van de lente meer licht, langer licht en dat is fijn, daar wordt een mens wat vrolijker van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.