Zwart fluwelen tasje

Op Open Monumentendag gaan er deuren van oude gebouwen open die anders gesloten blijven voor publiek. Het thema dit jaar is “Mijn monument is jouw monument”. Dus voelde ik me vrij om m’n tasje van vandaag op te hangen aan een sierlijke kapstok. We kozen dit jaar voor Deventer, en bezochten daarbij ook de Bergkerk. Boven deze deur waren muurschilderingen uit de 13e eeuw te zien.

Op de homepage van dit evenement lees ik: “Open Monumentendag Deventer verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.”
Dus ook in de Lebuïineskerk vond ik het geen punt om een verbinding tot stand te leggen tussen de glas-in-lood-profeten en mijn zwarte tasje.

Toen bracht onze rondwandeling ons bij de oude Joodse synagoge. De openstelling van dit verlaten gebouw gaf de doorslag om vandaag voor deze stad te kiezen. Hier heb ik altijd al eens naar binnen willen gaan. Nu kon het. Gelijk bij binnenkomst viel de zwaarte van de geschiedenis op me. Zò heftig! Het eens zo prachtige gebedshuis in Moorse stijl ligt nu verlaten. Twee vrijwilligers vertelden over de geschiedenis aan een belangstellend publiek en toonden daarbij wat voorwerpen die belangrijk zijn in de Joodse eredienst: een gebedsmantel en een zwart fluwelen tasje om deze in op te bergen. Mijn meegenomen tasje ligt er even naast.

We liepen verder langs oude gebouwen en gingen er soms ook in. De stenen spreken van vele voorbije jaren. Aan het eind van de dag woonde ik nog een orgelconcert bij in een monumentale kerk. Dat gaf me het idee dat de verbinding met het heden wel weer goed gelukt is. Ik vind het fijn om af en toe naar het heden te kijken vanuit de vensters van het verleden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.