Zwerfafvaldag

Vandaag (zaterdag 25 maart) vindt de Landelijke Opschoondag weer plaats. Op deze dag maken mensen door het hele land sámen een openbaar gebied zwerfafvalvrij. Op allerlei plaatsen en plekken worden akties ondernomen om een park op te schonen of om het gebied rondom een bedrijf of supermarkt aan te pakken. Of om ergens in de wijk zwerfafval op te ruimen. Gemeenten organiseren akties en leveren prikkers, hesjes en afvalzakken en dan kun je samen met andere vrijwilligers aan de slag. De Zwerfafvaldag bestaat al meer dan tien jaar en wordt steeds bekender. Mensen die al eerder meededen, voelen zich soms gestimuleerd om er een wekelijkse gewoonte van te maken om bijvoorbeeld de rommel op het plein vóór de supermarkt op te ruimen. Nederland wordt/moet steeds schoner!

Blikjes, glas, platik zakjes, frietbakjes: het is allemaal even vervelend om op straat te zien liggen. Maar vorige maand werd ik attent gemaakt op iets wat extra vervelend is als het in de natuur terecht komt: Ballonnen! We waren op Schiermonnikoog en tijdens een strandwandeling ging m’n dochter zwerfafval rapen. Als vanzelfsprekend, want als je er tòch bent…. Ze had speciaal een paar zakken meegenomen en die dumpten we – vol met troep – aan het eind van de wandeling in de vuilcontainer. Terwijl ze raapte vertelde ze wat het allerergste was voor vogels en vissen: de ballonnentouwtjes! Die komen heel ver in zee terecht, vissen zien ze voor voedsel aan en krijgen dan dat ellendige touwtje binnen. Dodelijk. Met het oprapen van één touwtje kun je je voorstellen dat je een vis of vogel redt.
Sinds deze uitleg ben ik een absolute tegenstander geworden van ballonnen, die op feestjes worden opgelaten. De helium blaast de ballonnen kilometers ver, ze komen in de natuur, en ze zijn killing. Er is voldoende ander speelgoed voor kinderen en die ballonnen mogen nu wel verboden worden.
In geborduurde vorm zijn ze nog wel leuk! Winnie de Pooh speelt ermee, en dat kan wel!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.