Zwerfsteenmonument

Over een week gaat in Nederland op alle snelwegen de maximumsnelheid omlaag naar 100 km. per uur. Nog één week dus om nog even door te rijden.
Kranten lieten hun journalisten al eerder de tijd opmeten van hun woon-werk-rit, en noteerden dat het maar een paar minuten verschil maakt of ze 100 of 120 reden. Maar het zal toch wel wat anders voelen, straks.

Wij weten trouwens een hele goede manier om de rit ècht een heel stuk langer te maken: even van de snelweg àfgaan, en het is zò anderhalf uur later. En dat is niet erg maar juist heel leuk!
Op zaterdag deden wij dat, en maakten een wandeling làngs de snelweg! Het was nog een mooie wandeling ook, en ik laat er graag wat foto’s van zien.
Het was trouwens ook een mooi-weer-wandeling, waarbij het sjaaltje wel af kon.

Tientallen jaren is er middenop de Utrechtse Heuvelrug zand afgegraven wat de Nederlandse Spoorwegen nodig hadden voor de aanleg van hun spoorbanen. Hierbij werden honderden grote zwerfstenen aangetroffen. Die werden niet erg op prijs gesteld, en werden later opnieuw overdekt met zand. Pas in 1995 werden ze opnieuw ontdekt, en nu zag men wel de waarde ervan in. De stenen bleken heel interessant, werden onderzocht en veilig gesteld. En daarna was het tijd om er eens een mooi park mee aan te leggen. Een kunstenaar werd gevraagd om een monument te maken waarin de historische, wetenschappelijke, educatieve en ook nog eens esthetische aspecten onder de aandacht kwamen. En dat is dus nu deze geweldige plek om te wandelen!

Deze betonnen constructie (waarbinnen de zwerfstenen liggen) is een deel van het monument. Het zijn restanten van een oude draaischijf voor locomotieven van het voormalige NS rangeerterrein. Mijn gehaakte sjaaltje vlóóg erop af!

Een mooie plek om eens te bezoeken. Al wandelend zei mijn lief dat hij hier altijd al eens naar toe had gewild, want vanaf de snelweg zie je deze plek liggen. “Maar het stond nìet op je bucketlist toch?” zei ik. Dus nu hebben we een extra lijstje, en dat noemen we de ‘onbewuste bucketlist’. Daarop staan plekken waar je je eigenlijk niet meer zo van bewust was dat je er naar toe wilde, maar als je er dan tòch een keer bent, dan weet je het weer dat je dat ‘altijd’ nog eens van plan was geweest.
Ik denk dat bij sommige lezers dit Aardkundig Monument en Zwerfstenen Eiland  nu wèl op het ‘bewuste bucketlijstje’ komt, want het is een leuke plek om even naar toe te gaan. Je kunt helemaal om het water heen wandelen. En vooral: het is een goede plek om je snelheid te verlagen!

2 gedachten over “Zwerfsteenmonument”

  1. Daar komen wij ook vaak langs; nooit geweten dat je daar mag komen, het ziet er altijd zo “afgesloten” uit. Dat gaan we binnenkort ook maar eens van dichtbij bekijken, dank voor de tip!
    Groeten van Digna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.