Boeken Cécile Dreesmann

Cécile Dreesmann had een grote kennis van het borduren en had een passie om de borduurkunst dichterbij de vrouwen van haar generatie te brengen. Ze was de drijvende kracht achter de rijk gesorteerde afdelingen van het warenhuis Vroom & Dreesmann. Daar kochten talloze vrouwen hun inkopen op het gebied van handwerken.
In het mooi uitgevoerde boek Als naalden dromen bespreekt zij aan de hand van foto’s hoe de borduurkunst over de hele wereld wordt beoefend.
Het boek Cécile Dreesmann vertelt over haar levenswerk is ook weer een mooi uitgevoerd hardcoverboek. Zij had een droomwereld gecreëerd met haar naaldkunst en kon daar levendig over vertellen. Haar werk werd ook bekend in Amerika.
De boeken Door het oog van duizend naalden zijn in twee uitgaven verschenen: een hardcover-editie en een goedkopere softcover-uitgave (dat is met de gele kaft). Eén van beide boeken is een goede aanvulling voor liefhebbers van merklappen. Uit de titel blijkt het niet zo, maar deze boeken gaan vooral over de internationale ‘samplers’. Ook het kleine boekje ‘Merklappen‘ is een leuk hebbe-boekje voor merklap-liefhebbers.

Cécile schreef veel boeken waarin zij de steken op deskundige wijze uitlegde en illustreerde.
Avonturen van een naald (nieuw in m’n shop)
Steekspel is ook weer op twee verschillende wijzen uitgegeven: in hardcover en softcover. Beide staan in m’n shop.
En de Gestroomlijnde naald. Dit boek is met twee verschillende foto’s op het omslag uitgegeven.

En dan zijn er nog de kleine vertel-boekjes. Ze kon goed vertellen, en verdiepte zich in de wereld van Harlekijnen en in Vrouwenwerelden. Het boekje Vrouwen van formaat bespreekt een aantal vrouwen die in hun tijd de status quo doorbraken en belangrijk werk deden.
Het boekje Vorstinnen van Thorn vertelt de geschiedenis van 800 jaar waarin vrouwen aan de macht zijn geweest in het witte stadje in Limburg.
Maar ze had ook grote interesse (jaja!) in het huis van Oranje, en schreef het boekje De Stamboom van Oranje, wat tweetalig werd uitgegeven.
Die interesse voor Oranje ging wel èrg ver!


Cécile vatte een passie op voor edelstenen en verwerkte deze in haar naaldkunst. Haar creaties werden ‘naaldsculpturen genoemd.’ Er werden tentoonstellingen gehouden van haar kunstzinnige uitingen en daar heb ik nog een paar catologi van, die ik in m’n shop plaats.
De collage hieronder is van vier zeldzame ansichtkaarten, die goed weergeven wat haar speciale stijl was.

De boeken van Cécile Dreesmann lagen al een tijdje op één van mijn to-do-stapeltjes en mijn recent bezoek aan paleis Soestdijk was aanleiding om van dat stapeltje nu een blogje te maken. De helft van deze boeken stonden al in m’n shop, en de andere helft komt daar nu bij.
Cécile Dreesmann is vroeger vaak op Soestdijk geweest. Ze was eerst een vriendin van Juliana, en toen van Bernhard. Maar die was niet alleen geïnteresseerd in haar borduurkunst….

2 gedachten over “Boeken Cécile Dreesmann”

  1. Wat leuk dit te zien! Dreesmann had geregeld tentoonstellingen in het Singer Museum in Laren en dus werd ik als kind door mijn moeder op sleeptouw genomen. Mijn moeder was behalve handwerkster ook amateur-geoloog in een klein geologisch museum in Laren en gek op mineralen in hun natuurlijke vorm. Maar dit kon ze ook waarderen, al hield zij het liever bij een een natuurlijk stuk steen. Dreesmann had een heel herkenbare stijl, maar door het gebruik van (half)edelstenen was zo’n borduurwerk helemaal onbetaalbaar. Maar ze maakte ongekend goed gebruik van de vorm en kleur van de stenen in haar ontwerpen en als ik het zo inschat ging ze uit van de steen en werkte daar vanuit. Heel knap.

    1. Wat leuk dat je vroeger mee bent geweest naar de tentoonstellingen in het Singer Museum. En dat je deze Dreesmann-werken herkent, vanwege het werk van je moeder. Je zult haar boeken dan ook wel hebben denk ik. En je bent vast ook beïnvloed en gevormd door je vroege exposure tot deze kunst. Je gebruikt de uitdrukking ‘op sleeptouw genomen’, dus misschien vond je het als kind niet altijd leuk. Maar ik denk dat je er nu wel met plezier aan terugdenkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.