Boeken over kantklossen

De variëteit om te kantklossen is groot. Vaak werden nieuwe soorten kant genoemd naar de plaats waar ze werd ontwikkeld. Zoals Brugs Bloemwerk.
De serie van uitgeverij Terra is ook groot. Groter dan ik dacht want ik vond drie nieuwe boekjes die ik nog niet eerder had: Kantklos allerlei, Parijse kant en Withof Duchesse. Over het laatste boekje was ik enthousiast, en ik ging ermee naar één van de auteurs, waar ik het mocht fotograferen bij één van de werkstukken die in het boekje staan beschreven. De bekende zuster Judith (die voor veel kantklossters veel heeft betekend) schrijft in het vooorwoord dat ‘Withof’ de naam is van het klooster in Etten Leur. “Withofkant” is ontstaan vanuit de Duchesse uit Sluis. Deze kantsoort onderscheidt zich door het vrij dichte weefsel op sommige plekken in de ontwerpen. Mede hierdoor ontstaat een nog sterkere contrast-werking.

In het voorwoord van het boekje over Parijse Kant lees ik dat de meeste publicaties over deze kantsoort voornamelijk patronen bevatten, die dan kunnen worden nagemaakt. Maar er wordt meestal niet bijgezegd waaròm men op de aangegeven wijze te werk moet gaan. De klosster kan dan alleen maar naklossen, maar krijgt er onvoldoende zicht op waarom bepaalde werkwijzen worden gevolgd. Het boek wil dat inzicht juist wèl bieden.
Deze aanpak heeft bijgedragen aan het succes van deze boekenserie. En het is ook altijd weer zo dat het beheersen van de basis ruimte geeft voor verdere ontwikkeling. Bij Yvonne zag ik hoezeer het vreugde geeft als in de loop der jaren een vaardigheid /een ambacht / het inzicht in de techniek kan uitgroeien tot echte kunst! Zij heeft altijd het verlangen gehad om in het kantklossen haar eigen accenten aan te brengen, en nu beheerst ze de vele technieken op een zodanige wijze dat ze in vrije slag de mooiste dingen kan maken. Ik mocht een tasje fotograferen wat ze recent heeft gemaakt: koraalrif op een avondtasje. Op deze wijze toegepast is kantklossen een prachtige techiek die weer helemaal in onze tijd past!

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Met Durable katoen zit u op de goede toer

Groen

De vlag uitgehangen op koningsdag

Kussen tussen … de bloemen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen