Boeken over machinaal borduren

Voor onze naaiende en handwerkende oma’s, moeders en tantes was het opwindend om de tijd mee te maken dat naaimachines steeds meer functies en knoppen kregen. Er kwamen naaimachines met allerlei mogelijkheden, en je kon er zelfs mee borduren!
Het boekje “Automatisch borduren met de Necchi supernova” vond ik leuk om door te bladeren, omdat het zo’n tijdsbeeld gaf. Opvallend was dat in die begintijd vooral de technieken werden nagebootst die voorheen alleen met de hand konden worden gemaakt, zoals smocken. Helaas zonder jaartal, maar het zal ongeveer 1960 zijn geweest. Dit tijdsbeeld-boekje laat de degelijke, beproefde en vrouwelijke patronen zien die toen gangbaar waren, en ook hoe mooi alles werd afgewerkt.

Het boek Vrij borduren met de machine is van 1967 en is ook een heel leuk boekje, met aanwijzingen hoe je een naaimachine voor borduren geschikt kunt maken, en hoe je een ontwerp vorm kunt geven en hoe je het op de ondergrond kunt aanbrengen. De gegeven voorbeelden zijn aansprekend en ‘retro’

Het boekje Machinaal Borduren is van later tijd en beoogt hetzelfde: aanwijzingen geven over de basistechnieken op het gebied van machinaal borduren, met tal van vernieuwende toepassingen. En tips geven hoe je de mogelijkheden die uw naaimachine te bieden heeft, het beste benut. Kan goed van pas komen bij het maken van artquilts.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Stola van Wibrawol

Op bezoek in een atelier in een vakwerkhuis

Christmas time

Joegoslavisch borduren

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen