Boeken over poppen

Boeken over poppen
De geschiedenis van de pop is nauw verbonden met de geschiedenis van de mens. De afbeeldingen van zichzelf en van vereerde goden werden cultuursymbolen die mensen in de gang door het leven vergezelden. Poppen en beelden speelden een grote rol bij religieuze vereringen en ze vormden geschenken voor de doden. Al in het oude Egypte en Griekenland had men poppen. In de Middeleeuwen deden ze hun intrede aan de hoven van Europa als vermaak voor de volwassenen. Pas sinds de tijd dat het kind wat meer op de voorgrond mocht treden werd de pop steeds meer speelgoed voor kinderen. De vervaardiging werd eenvoudiger en soms primitiever.

Op verzoek van een bloglezeres wilde ik nog wat poppenboeken toevoegen en bij het schrijven van het blogje stuitte ik op de inleiding van het boek Poppen uit de serie “Antiek voor liefhebbers en verzamelaars”. Het bespreekt in een inleidend hoofdstuk de geschiedenis van de pop, die dus al zo oud als de mensheid is. En in dit perspectief valt er ook ander licht op de hele ‘Poppenkraam‘ die met kerst  van stal wordt gehaald (en in de stal wordt gezet….).

Een echtpaar wat veel poppenboeken heeft geschreven is Ron en Olga van der Most. Van de nieuwe boeken die ik toevoeg aan m’n shop zijn er twee door hen geschreven. Zij noemden het poppenmaken een rage, die in de tweede helft van de zeventiger jaren losbarstte, en uitgroeide tot een nieuwe Nederlandse volkskunst. Veel vrouwen en ook mannen (schrijven ze in hun voorwoord) zijn voor de aardigheid begonnen met het maken van poppen, en velen ontwikkelden zich tot poppenmaaksters van de bovenste plank. In het boek Poppen in Beeld wordt het werk en de werkwijze van 75 van deze poppenkunstenaars in beeld gebracht.

De andere boekjes zijn boeken met goede oude degelijke en bruikbare patronen: Beren & Knuffelpoppen, Lappenpoppen en Poppen in de Maak. Waarin het accent vooral valt op het speelplezier van een kind en het maakplezier van de poppenmoeder.

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Borduurpatronen van oude gebouwen

Kruissteek naar Deens design

In de knoop

Giro d’ Italia

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen