Boeken over Textiel


Hoe kan men weefsels versieren door grondketting en grondschot
Hoe ontstaat het pied de poule, hanepoot of windmoleneffect?
Waardoor onderscheidt towgaren zich van vlasgaren?
In welke vorm komt de wol in de vliesverdeler en in welke vorm verlaat ze de machine?
Welke katoensoorten worden gekamd?
Uit hoeveel kaardmachines bestat meest een assortiment?
Welke voordelen heeft verven van de wolbanden boven het verven van de garens?

Ik zou op geen enkele vraag het antwoord weten? Jullie wel?
Vroeger was het vak Textielwarenkennis zeer gedegen en uitgebreid. In een oud lesboek over Spinnen, Verven en Bindingen zit als bijlage een vragenlijst met honderden vragen die mij onder de indruk brengen van het vakmanschap in vroeger tijden. Ook de illustraties van vernuftige machines en slimme uitvindingen dwingen respect af.
Het boekje Suggesties Textiele werkvormen voor het onderwijs aan gehandicapte kinderen getuigt ook van grondigheid en degelijkheid en toewijding.
Het Textiel ABC is van later tijd, en een nuttig naslagwerk voor vroegere huisvrouwen. Tegenwoordig kieperen we alles in de wasmachine en maken ons niet meer zo druk over wat wel en niet zou kunnen, maar vroeger werd daar gedegen studie van gemaakt.
Dan nog een paar boeken over Textiele werkvormen, en het boek Houden van Textiel, en dan wordt duidelijk dat ik acht boeken bij elkaar heb gezocht die allemaal het woord Textiel in de titel hebben. Maar ze zijn wel heel verschillend! De Textielgids is een mooi overzicht van patronen en motieven binnen textieldesign. En het roze boekje met 20 zelfmaakideeën met Textiel is iets van deze tijd, gewoon wat grappige ideetjes om de mooie stoffen die overal te koop zijn te verwerken in iets leuks. Dat hadden ze denk ik met die vele vragen vroeger niet bedacht, dat we tegenwoordig zo makkelijk denken over Textiel, maar voor de zekerheid schrijf ik het toch maar met een hoofdletter. Want het is nog steeds wel goed om ons te realiseren dat er een lange ontwikkeling aan vooraf is gegaan, voordat wij nu zo makkelijk kunnen doen.

Nog een paar vragen uit de vragenlijst: Uit welk garenstelsel bestaat kettingfluweel?
Wat verstaat ge onder los split en wat onder vast split?
Welke twee soorten versterkte weefsels zijn er?
Ik zou het echt niet weten!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Lavendel kussentje

Bloempotten en bloemetjes

Gehaakte tulpen tasjes

Uitgaven van het Nederlands Openluchtmuseum

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen