Borduurwerk en standbeeld Grote Kerk

Elke stad van een beetje formaat heeft een grote markante kerk, of zelfs meerdere. In die kerken hebben mensen gezeten en gezongen en heeft soms een deel van de stadsgeschiedenis zich afgespeeld. In Apeldoorn is het de Grote Kerk, die ook wel de Koninginnekerk wordt genoemd. Deze kerk heeft historische banden met de koninklijke familie. Paleis het Loo is op loopafstand. Tien jaar geleden werd bij de Naald voor het paleis een aanslag gepleegd op de koninklijke bus. Direct daarna stelde deze nabijgelegen kerk de deuren open zodat mensen de gebeurtenissen konden verwerken. Recent was daar nog weer een herdenking van. Zo hebben kerken een duidelijke functie in de stad.

Deze week stond ik met m’n fiets voor het stoplicht te wachten aan de overkant van de kerk, en dat duurt daar wel een paar minuten maar dat vind ik nooit erg. Ik vind het mooi om naar die kerk te kijken. Dit keer dacht ik eraan dat een tijdje geleden een mevrouw bij mij op bezoek kwam omdat ze een borduurwerk uit m’n shop wilde kopen. Ook voor haar heeft die kerk betekenis en ze wilde graag één van m’n geborduurde schilderijen kopen. Op dat moment had ik er twee in m’n shop (wat al vrij uitzonderlijk is, twee dezelfde borduurwerken). Toen ze kwam liet ik haar nog een derde zien (nog wat meer uitzonderlijk, om drie dezelfde te hebben) en kon ze kiezen. Ik had er recent nog één bijgevonden, en dit borduurwerk plaats ik nu in m’n shop. Want er zijn vast nog meer mensen die hun goede herinneringen aan vele kerkbezoeken graag in geborduurde vorm willen vasthouden.

Vóór de kerk staat een standbeeld van koningin Wilhelmina. De kunstenares die dit beeld maakte heeft bewust gekozen voor een jongere Wilhelmina dan een ander standbeeld, wat in Rotterdam staat. Het standbeeld in Rotterdam is hoe Wilhelmina in de herinnering van de meeste mensen was: een forse vrouw met een vormeloze jas. Zo was zij talloze Nederlanders in de oorlog tot grote steun. Later is het beeld van deze markante en belangrijke Koningin bijgesteld. In 1998 kwam een boek uit: Koninklijk Gekleed Wilhelmina, 1880-1062. Hierin staan mooie foto’s van de prachtige robes en japonnen die deze koningin droeg. Dit goed gedocumenteerde en rijk geïllustreerde boek plaats ik nu ook in m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Avondwandeling op klompenpad

Borduren op rode handwerkstof

Vrolijke herfstdagen

Borduurwerkjes oude ambachten

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen