Borduurwerken koninginnen Juliana en Beatrix

Borduurwerken koninginnen Juliana en Beatrix

Op de lagere school kreeg ik als kind een aandenken toen er een prinsje was geboren. Vaag herinner ik me nog dat iedereen blij was. Ik weet nog dat ik zelf blij was met dat bedrukte oranje tegeltje. De hele klas kreeg er één en dat was toch echt iets bijzonders want in 1967 kreeg je niet zo vaak zomaar iets. Ik bewaarde het gekregen tegeltje m’n hele leven. Later merkte ik dat het gebruikelijk was dat er allerlei souvenirs verschenen bij bijzondere gelegenheden in het koninklijk huis. Lepeltjes en tegeltjes, kopjes en schilderijtjes en daar zat meestal wel iets oranje’s aan of op. Oranje-liefhebbers konden hun aandenkens ook borduren en deze twee borduurwerken zijn daarvoor illustratief. Het linker schilderijtje is een aandenken aan de troonsbestijging van Beatrix en het rechter borduurwerk geeft Juliana weer bij haar 25-jarig regeringsjubileum.

En zo ligt dat tegeltje van toen, wat ik kreeg bij de geboorte van het prinsje, nu tussen de aandenkens van zijn koninklijke moeder en oma. Inmiddels is hij zelf koning, maar daar heb ik (nog) geen geborduurd schilderijtje van. Het Beatrix-schilderijtje staat al in m’n shop, en het Juliana-borduurwerk plaats ik daar nu bij. Voor geïnteresseerden: het is hetzelfde borduurwerk wat in het laatste nummer van het tijdschrift Merkwaardig heeft gestaan.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Boeken voor Tatting Lace (Spoelkant)

Kostuumkunde

Randje-per-week met quiltblokjes

Open Monumentendag

Comments

  1. Arno Tax zegt:

    Wat leuk om je blog te lezen, ik heb zelf niks met handwerken, maar wel met het koninklijk huis en de bevrijding, nu heb ik wat mooie borduurwerken aangekocht met betrekking tot deze twee interesses. Als je wilt kan ik je de foto’s sturen, misschien leuk voor je archief 🙂

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen