Brocante in Lille

In Lille kon je naar boven kijken: een strak blauwe lucht, vrolijke vlaggetjes tussen en Mexicaanse beelden aan de prachtige gebouwen.
Maar we keken vooral naar beneden, want op straten en de stoepen en op de zeer vele kraampjes was van alles te zien.
Servies en glazen, lampen en spiegels, stoeltjes en tafeltjes, boeken en handwerk, troep en curiosa, schilderijen en antiek: de hele binnenstad stond er vol mee!
Met een gezelschap van negen personen reisden we naar Lille en struinden we de vele kraampjes af. We waren met de auto naar de voorstad gereden en namen vanaf daar de metro naar het centrum. En vanaf daar werden we gelijk in beslag genomen door het vele wat er te zien was. Aanvankelijk begon ik met wat foto’s te maken maar al gauw gaf ik dat op. Onderstaande fotocollage is slechts een zeer beperkte weergave van het enorme aanbod op deze grootste vlooienmarkt van Europa. Ik keek naar handwerk, anderen zochten naar iets bijzonders wat uit de veelheid van van spullen ineens je aandacht vangt. Af en toe rekenden we wat af, en liepen weer verder. De uren vlogen voorbij.

Zonder app-mogelijkheid zou het niet mogelijk zijn om met meerdere personen zo’n familie-dag te beleven. De eerste vlooien-promenade liepen we nog gezamenlijk en wezen elkaar op vondsten die we zagen. Daarna waaierden we uit elkaar, maar kwamen sommigen dan toch weer tegen ergens bij de duizenden kraampjes. En soms gingen we dan even met elkaar op een terrasje zitten. We aten mosselen met friet want dat hoort erbij en ondergingen het hele gebeuren bij een perfecte temperatuur.

Op het binnenplein van een met zonnen versierde oude beursgebouw (La Vieille Bourse, foto hierboven) stonden veel boekenkramen bij elkaar en daar hebben we extra lang gekeken. Ik zag één plekje met de oude broderie-magazines maar die waren nogal duur. Gelukkig vond ik nog een paar mooie Franse borduurboeken, en die komen binnenkort op m’n shop.
En op het plein van deze kerk (foto onder) dronken we koffie op een terrasje en begon ik vast mijn vondsten op het café-tafeltje uit te stallen. Even tijd om op m’n telefoon te kijken en te lezen dat er een reactie was van Mieke, die op mijn blogje van die dag reageerde dat ze benieuwd was naar wat ik allemaal zou kopen. Op zo’n moment wil je gelijk al wel wat laten zien maar de koffie was op en we gingen de mooie uren verder benutten. Wat bijzonder leuk was het om dit zo eens mee te maken!

De grote brocante-markt in Lille wordt ieder jaar gehouden op het laatste weekend van augustus. Volgend jaar weer? We weten nu hoe het moet: met de metro naar station Lille Flandres, vroeg beginnen, goede schoenen, rugzak om, en genieten van de Franse sfeer.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Merklapjes van honderd jaar geleden

De 4 Jaargetijden van Rie Cramer

Welkom in mijn zomerweek!

Witte sprei over hek

Comments

  1. Wat gezellig, zo met z’n allen!

    • Margriet Hof zegt:

      Ja, dat was het zeker! Hierbij nog even een toelichting te geven van hoe we dit gezamenlijke uitstapje tot stand was gekomen. Een jaar geleden verhuisde m’n dochter naar Ieper. En we houden elk jaar een familiedag. “Volgende familiedag bij mij!” zei ze. Dus we startten vanuit Ieper. Vandaar kun je in een half uur met de auto naar Lille rijden.
      De familie kwam met caravan en camper en tent en had al een half jaar van te voren plekken op de camping geboekt. Daar hadden we de avond tevoren eerst met elkaar gebarbequed. Het was heel leuk om zo met elkaar op te trekken en iets te doen wat we allemaal leuk vonden.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen