Drie boekjes Textieltechnieken

De serie ‘Textieltechnieken’ behandelde uitgebreid de basis en de mogelijkheden van de afzonderlijke technieken. Margit Reij was in de tachtiger jaren een bekende naam van iemand die vanuit praktijkervaring de kunst verstond om alle fijne kneepjes van een techniek te laten zien, en de uitgever maakte er een paar mooie boekjes van. Ik vind het altijd leuk om te zien dat sommige oude handwerkboeken die ik tegenkom ‘bij elkaar horen’ omdat ze van eenzelfde serie zijn. Dan wacht ik een tijdje voordat ik erover blog, om te kijken of er misschien nog meer deeltjes opduiken, maar bij mijn weten is deze serie niet groter geweest dan deze drie: Patchwork, Kruissteekborduren en Open naaiwerk. (het eerste en het  laatste deeltje voeg ik nu toe aan m’n shop).

‘Open naaiwerk’ is een kantvervangende techniek waarbij draden, geheel of plaatselijk in één of twee richtingen uit een weefsel worden getrokken. De overgebleven draden kunnen op talloze manieren vastgezet of samengetrokken worden, waardoor een gaatjeseffect ontstaat. Naast het oorspronkelijke ‘open naaien’ worden in dit boekje ook aanverwante technieken besproken, zoals Hardanger, Näversöm en Filet open naaien.
Ben dus blij dat ik van dit boekje drie exemplaren heb, want die oude boekjes zijn maar wàt fijn en overzichtelijk. En bruikbaar!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Zandloperquilt

Tapisserie schilderij hert: Freedom!

Boeken bezig zijn met …

Er als de kippen bij zijn

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen