Embroidery magic

Ontvouwend kastanjeblad
Voor mijn keukenraam heb ik een kastanje-in-een-pot. Dat gaat al een paar jaar goed en elk jaar komt er weer dertig centimeter bij. De ontwikkeling van dat bovenstuk is fascinerend om te zien en elke dag kijk ik er nu naar. Eerst zag ik de knop opzwellen en nu zijn de bladeren bezig zich te ontvouwen. M’n plan was om er elke dag een foto van te nemen omdat het zo snel gaat. Het lijkt wel magic, wat er allemaal uit die knop komt.

Borduren gaat meestal niet zo snel: steekje voor steekje wordt een werkstuk opgebouwd en het kan soms jaren duren voordat iets af is. Maar er zijn ook manieren om het sneller te doen. Een paar dagen geleden plaatste ik in m’n shop een pakket uit Handwerken zonder Grenzen zien. Bij een oud nummer was vroeger een voorbedrukte stof meegeleverd, waarop een mooi patroon van een landhuis met voorjaarsbloemen kon worden geborduurd. Die lap zie je hieronder nog eens. Door de twee kleuren groen die op het linnen waren gedrukt, is er snel resultaat zichtbaar als je erop gaat borduren. En ook nu weer wordt deze techniek beoefend, soms via een cursus. Op de blog van Petronella zag ik een mooi voorbeeld van een borduurwerk op voorgeverfde ondergrond.

Boek Embroidery magic on patterned fabric
Dit is een oud boek (uit 1976) waarin het helemaal gaat over borduren op voorbedrukte ondergrond: Embroidery Magic on patterned fabrics. Het gaat niet over ondergrond die je eerst zelf moet verven, maar over kant en klare stoffen. Vooral de bekende ruitjes-stoffen zijn geschikt om op te borduren (die techniek heet ‘ruitveranderen’), en daarvan staan in dit boek ook voorbeelden. Verder is er aandacht voor het borduren op allerlei stof (zelfs fluweel). Voor een bijzonder èn snel borduur-resultaat. Zo ontvouwt het borduurwerk zich voor je ogen, net als het blad van de kastanjeboom in deze voorjaarsweek. Het is allebei ‘magic’!
(Van dit boek heb ik extra veel pagina’s in de galerij, zodat je je er iets bij kunt voorstellen).

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Vaten-gaten-doekje

Geborduurde kleedjes op de tuintafel

Kussen van geknoopte restjes sudanwol

Praten en breien

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen