Freeform haken

Boeken vrij haken
Er zijn geen regels, en toch ook weer wel.
Freeform-haken is een vrije vorm van haken waarbij alles kan en mag. Je kunt er al je creativiteit in kwijt. Je kunt eerst scrumbles maken, dat zijn kleine haaksels die bestaan uit verschillende steken, in verschillende vormen en met verschillende materialen. En je kunt ook meedoen met een CAL (een crochet-along) waarbij op internet foto’s worden gepubliceerd met werkbeschrijvingen om zo’n vrije vorm te haken. Dan volg je natuurlijk tòch weer een patroon, en is het niet helemaal vrij meer, maar toch ook weer wel, want je kunt nog van alles kiezen.

Je kunt platte dingen maken, maar ook driedimensionaal. Je kunt gewone haaksteken gebruiken, of allerlei reliëfsteken. Je kunt je beperken tot één kleurenpalet, of een woeste wilde waaier van kleuren gebruiken. Alles kan. En het lijkt ook heerlijk om zo voor de vuist weg wat te haken. Degenen die deze vorm van haken beoefenen, zeggen dat ze het de allerleukste vorm van haken vinden. Het werkt ontspannend omdat je niet steeds naar een patroon hoeft te kijken.

Een generatie geleden was er ook zo’n uitbarsting van creativiteit op haakgebied. In die tijd verschenen een paar boeken die nu weer verrassend actueel zijn. Het boek Modern Haken van Vibeke Lind en Zelf je kleding haken van de befaamde Zweedse textielkunstenares Lis Paludan. Het is leuk om de haaksels die nu worden gemaakt te vergelijken met de foto’s in deze boeken. Er zijn zeker overeenkomsten. Zowel toen als nu wordt geschreven dat het tòch handig is om wat van de basissteken te weten, ook al is het allemaal vrij.

Als je nog niet eerder kennis had genomen van deze nieuwe haakvorm, dan zijn hier een paar links: van Joke, die meedoet met een CAL, of van Wonieka, die een mooi stukje laat zien in wat rustiger kleuren, of van Mirte, die een omschrijving geeft van het Freeform-haken. Freeformhaken op internet in onze tijd, maar het was er dus al in die oude boeken.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Tweedehandswerkboeken

Borduurwerkje van lakei en Kleermakerij

De Kleermakerij

Nederland als schaats-kampioenen-leverancier

Geschilderde en geborduurde bloemen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen