Gehaakte gordijntjes

Gehaakte oude witte gordijntjes
Gehaakte gordijntjes! We haakten volop valletjes (halve gordijntjes op ooghoogte) en raambedekkingen en randjes in de zeventiger en tachtiger jaren. Bijna elk handwerktijdschrift had in die tijd patronen voor dit soort filet-haakwerk en de Durableboekjes werden zeer bekend en geliefd vanwege al hun haakpatronen. Het leukst stonden die gordijntjes voor ramen van boerderijtjes of van huizen met een landelijke uitstraling, maar ook voor de ramen van moderne huizen zag je ze hangen. En wat waren ze leuk!
Het afgelopen jaar had ik flink wat Durable boekjes kunnen vinden (soms één oud beduimeld exemplaar en soms vier tegelijk) en telkens waren ze snel weer verkocht als ze eenmaal op m’n shop stonden. En ik Gehaakt gordijntjeverstuurde ze ook naar Canada, waar óók nog dames wonen met goede herinneringen aan deze Hollandse huizen-versiering. Soms schreef iemand er wat bij waarom ze blij was dat een boekje had gevonden, en opvallend vaak las ik dat iemand ook zo’n gordijntje voor de buurvrouw wilde haken. Staat leuk als twee huizen naast elkaar dan ook dezelfde gordijntjes voor de ramen hebben. En wat lief dat we dat in Nederland soms doen voor de buurvrouw.

Helaas zijn m’n Durable-boekjes alweer een tijdje op (ik blijf wel zoeken naar nieuwe) maar ik heb nu wat anders: kant en klare gordijntjes! Dan moet het natuurlijk wel net passen. Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon als kleedje (in de kersttijd) gebruiken. Vooral die vier rechte gordijntjes zijn daar wel geschikt voor. Het patroontje van deze vier heb ik vroeger ook gebruikt en het leek moeilijk maar was het niet. Ik woon nu in een modern huis en ik vind dat gordijntjes daar niet echt bij passen. Maar als ik in een boerderijtje woonde, zou ik zò weer gordijntjes willen haken.

Vier gehaakte gordijntjes met Durable boekje

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Een paar quiltboeken op de Fourth of July

Henriette Beukers bij boekpresentatie Rondom Textiel

Paddestoelen

Het Utrechts Psalter en boeken over Kalligrafie

Reacties

  1. miekequilt zegt:

    Ze zijn enig. Ik heb de gordijntjes van mijn moeder nog. Zeker 30 jaar oud en nog net zo mooi als toen. Ze hangen op zolder, in mijn atelier.

  2. Zo herkenbaar. Ook mijn moeder en ik deden mee. Patronen werden aangepast. Dunner of dikker haakgaren gebruikt om een patroon (soms zelfs een hele afbeelding van een pauw) passend te maken voor raam of deur. Én geel dat ze werden als ze aan de zonnige kant hingen. Zo jammer, het katoen ging er gewoon door kapot. Na het (voorzichtig) wassen bleef er een gerafeld exemplaar over vol met gaatjes. Toch houd ik erg van de meest simpele patronen, een simpele afwisseling stokjes en gaatjes. Zelfs mijn oma (geboren 1902) had iets dergelijks al voor de achterdeur hangen en het zou ook nu nog steeds modern zijn. Als ik mijn patroon terugvind, dan laat ik het je weten Margriet.
    Groeten, Tineke

  3. Patricia Caminada (Borg Queen) zegt:

    Ach ja, die heb ik ook nog gehaakt 🙂 En het durable boekje waarin het staat, heb ik ook weer op de kop getikt. Reuze leuk.

  4. Leuk jullie reacties!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen