Gerda Bengtsson – kunstenares van planten in kruissteek

Collage geborduurde planten Gerda Bengtsson

Het handwerkgilde Haandarbejdets Fremme in Denemarken begon in 1928 met de ondersteuning van het Deense handwerk. De ontwerpers van het gilde kwamen onder de bescherming van koningin Ingrid en zij kregen steeds meer invloed op de ontwikkeling van de borduurkunst. Eén van deze ontwerpsters was Gerda Bentgsson. Haar liefde voor de natuur en haar tekentalent zorgden ervoor dat ze haar inspiratie voor haar borduurmotieven uit de plantenwereld haalde. Om een goede basis te hebben besloot ze de wilde planten eerst uitvoerig te bestuderen. Ze ontwikkelde een herbarium en een complete botanische bibliotheek. In de beginperiode tekende ze haar planten volgens motieven uit botanische naslagwerken. Maar later werd ze lid van de Koninklijke Botanische Vereniging en begon met het verzamelen van planten. Voordat ze deze droogde, tekende ze eerst na. Zo ontstond een opvallende collectie van motieven van wilde planten, die ze daarna in kruissteek omzette.  Ze begon ook boeken te publiceren. Mede door deze boeken kreeg het gilde Haandarbejdets Fremme ook buiten Denemarken grote bekendheid en populariteit.

Met plezier plaats ik twee prachtige boeken van Gerda Bengtsson in m’n shop: Planten en vruchten in kruissteek, en Kruiden en wilde planten in kruissteek. Ik heb me niet ingehouden bij het maken van deze collage van pagina’s uit deze boekjes, want ik wilde laten zien hoe prachtig deze ontwerpen zijn. Ik denk wel dat ze ongeëvenaard zijn in de handwerkwereld, deze kruissteek-ontwerpen van een botanicus!
En ik kiende het ook zo uit dat deze foto op m’n blog aansluit bij die foto van een weiland vol gele bloemen. Mijn vader leerde mij vroeger de namen van wilde planten en er bleek heel wat meer te bloeien dan alleen Boterbloem en Paardebloem. Zo herinner ik me nog al die namen: Stinkende gouwe, Valeriaan, Wateraardbei, Bevernel, Pastinaak en Robertskruid. En die kun je allemaal borduren… (zucht)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Geborduurde goudsbloemen

Tijdschriften Väv

Tuintafelkleedje of feestkleedje

Kleine tasjes

Comments

 1. Dat tweede boek ( over kruiden) is zeker de moeite waard. Ik heb een aantal kruiden zo’n 35!! jaar geleden geborduurd. En toen weggegooid. Dom dom.
  Ik hoop dat iemand verl plezier van de boekjes gaat beleven.

  • Margriet zegt:

   Hoi Mieke, lief van je dat je deze boekjes nog een extra aanbeveling geeft. Maar voor jouzelf is zo’n foto natuurlijk wel een herinnering om de spijt van het wegdoen van je eigen geborduurde kruiden te voelen. Wel heel jammer! Ik heb al wel vaker gehoord van mensen die spijt hadden iets weggedaan te hebben, vooral nu dat handwerk weer zo naar voren komt.
   Gelukkig is er veel compensatie in nieuwe dingen die we nu weer maken en op jouw blog zie ik dat je nu ook weer prachtige dingen maakt!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen