Ariadne Handwerkbibliotheek

De Ariadne handwerkbibliotheek is een reeks van twintig boeken die in de jaren 70 van de vorige Acht boeken uit Ariadne handwerkbibliotheekeeuw werd uitgegeven. Elk handwerkonderwerp wat in die tijd in de belangstelling stond werd behandeld: breien, haken, weven, borduren, wandkleden, batik, sprang etc. De delen werden geschreven door deskundigen, o.a. Henriette Beukers, Tonny Schutten, Hilda Ritter, Lis Paludan, Constance Nieuwhoff, Sytske Stratenus. Zij zorgden ervoor dat elk onderwerp zò grondig en aantrekkelijk werd behandeld, dat deze delen nu nog steeds bruikbaar zijn. Voor iemand die zich bijvoorbeeld wil verdiepen in Frivolité, is het deel uit deze serie nog steeds een heel goed basiswerk. Voor andere gebieden, zoals Weven, zijn er ook wel veel andere boeken te koop, maar ook op dit gebied geldt dat de boeken uit deze Ariadne Handwerkbibliotheek een goed overzicht geven van een bepaalde techniek. Waardevolle boeken dus!

In mijn shop kreeg ik steeds meer boeken uit deze serie, en daarbij viel het me op dat een flink aantalStapel boeken uit Ariadne handwerkbibliotheek delen het woord “Plezier” in de titel hebben. Weven met plezier, Borduren met plezier, Spinnen met plezier. En ik kreeg er ook plezier in om zoveel mogelijk delen te verzamelen. Net zolang tot ik ze compleet zou hebben. Maar wanneer was dat dan? Wanneer zou ik ze allemaal hebben? Ik kwam erachter dat er nergens een lijstje is gepubliceerd met alle titels. Ook niet in de latere delen. Toen publiceerde ik een keer een blogje met alle titels die ik tot dan toe had gevonden, en vroeg aan lezers of zij nog meer delen wisten. En toen kwamen we tot twintig.

En vorig jaar had ik een prachtige gelegenheid om na te vragen of dit ze dan echt allemaal zijn. Aan niemand minder dan Henriëtte Beukers zelf! Wat was het leuk om haar te vertellen dat er nu weer zo’n vraag is naar deze oudere boeken, en om mijn bewondering voor al haar bezig zijn met handwerk in vroegere jaren te benoemen.

We hebben een download gemaakt met een overzicht van Acht boeken van Ariadne handwerkbibliotheekalle boeken die in deze serie zijn verschenen. Met aan het eind een handige checklist om uit te printen: zo weet je in kringloopwinkels en op andere plekken nog welke delen je mist. Je kunt ze natuurlijk ook bij mij kopen, maar veel handwerksters vinden het ook een sport om zelf te proberen series compleet te krijgen.

Hieronder vind je ook een overzicht van de blogjes die ik in twee jaar af en toe schreef over één of meerdere boeken uit deze serie. Sommige informatie uit die blogjes is inmiddels misschien niet meer zo actueel, maar je kunt ze dus nog wel nalezen.Geborduurd Turqoise kussen

Ik heb zelf een favoriet uit deze serie: Het groot handwerkboek. Dat is zo’n prachtig boek! Er staan patronen in die mij aanspreken en ik heb ook een paar keer geblogd over het kussen wat ik hieruit maakte.

Downloaden e-book

E-book "Ariadne handwerkbibliotheek" (859 downloads)

 

De boeken uit de handwerkbibliotheek zijn te Koop

De boeken uit de Ariadne Handwerkbibliotheek zijn nog steeds bruikbare naslagwerken voor specifieke handwerktechnieken.
Veel delen uit deze serie heb ik te koop. Soms is een boek even uitverkocht als het door iemand is besteld, maar ik plaats ook telkens weer nieuwe boeken in m’n shop als ik die gevonden heb. Je kunt in mijn shop zien welke boeken er zijn.

Voor het gemak: klik hier om een overzicht te krijgen van de delen die op tweedehandswerk te koop zijn.

Blogjes over de handwerkbibliotheek

Over de Ariadne handwerkbibliotheek heb ik een aantal keren geblogd; de blogjes kun je nog eens nalezen. Ze bevatten vaak wat achtergrondinformatie over de boeken.

Ariadne Handwerkbibliotheek: twintig delen

Tijdens de tentoonstelling van Henriëtte Beukers kon ik haar persoonlijk vragen uit hoeveel delen de Ariadne Handwerkbibliotheek bestaat (want officiëel was er nooit ergens een lijstje gepubliceerd).
Lees het hele artikel

 

Ariadne handwerkbibliotheek

De boeken uit de Ariadne Handwerkbibliotheek zijn geliefde verzamelaarsobjecten voor "Handwerkboekenfans". Ik laat wat van mijn dubbele exemplaren zien. Deze delen verschenen in de zeventiger jaren. Sommige werden geschreven door de nu nog bekende Henriette Beukers.
Lees het hele artikel

 

Boeken uit de Ariadne handwerkbibliotheek

In de zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw gaf Ariadne een aantal boeken uit in een serie die "Ariadne Handwerk Bibliotheek" werd genoemd. Deze boeken werden enorm populair, en dat zijn ze nu weer. Ze zijn geliefd omdat de beschreven technieken weer populair zijn en worden en omdat de hoofdredactrice de kunst verstond om de essentie van de handwerktechnieken zo toegankelijk en enthousiast naar voren te brengen.
Lees het hele artikel

 

Joegoslavisch borduren

Een blogje over een paar boeken over volkskunst uit de Balkan. Sommige boeken (zoals deze!) vind ik zelf erg mooi en dan ben ik blij dat ik meerdere exemplaren heb voor mijn groeiend winkeltje.
Lees het hele artikel

 

Het grote kruissteekboek

Dit kussen maakte ik uit een prachtig Ariadne kruissteekboek. Ik had drie exemplaren van dat boek: Eén om zelf te houden (en nog meer uit te maken), één staat nog in de shop en één ging gister op de post.
Lees het hele artikel

 

Turqoise kussen

Vandaag mijn bijzondere kussen! Waarschijnlijk herkenbaar voor andere handwerkers: er zijn soms patronen die je ziet en die zò een snaar raken dat je besluit: "Dit wil ik een keer maken!" Al duurt het lang voordat je eraan toekomt, het idee blijft al die tijd in je hoofd zitten. Dat had ik bij dit patroon. Het komt uit een boek wat ik heel vaak doorbladerde en telkens dacht ik dat ik dit kussen graag wilde maken.
Lees het hele artikel

 

Textiel leeft. Verslag Nationale Textiel en Vezelmanifestatie

"Textiel leeft!" Dat bleek overduidelijk op de Nationale Textiel en Vezelmanifestatie afgelopen zaterdag in Doesburg. Ik volgde een workshop en was verrast om te merken dat daar een boek werd gebruikt wat ik zelf ook heb. Altijd al gevonden dat dat een zo'n leuk boek is.
Lees het hele artikel

 

Onze klederdrachten

In de zeventiger jaren verscheen een heel mooi boek over de karakteristieke handwerken en klederdrachten uit Nederland. Nu weer een populair boek.
Lees het hele artikel