Henriette Beukers bij boekpresentatie Rondom Textiel

Henriette Beukers bij signeren boek Rondom Textiel

Henriette Beukers heeft al meer dan vijftig jaar over handgemaakt textiel geschreven. Samen met haar man Henk Beukers vormde zij de hoofdredactie van Ariadne, de Ariadne Handwerbibliotheek en Het Komplete Handwerken. In 1978 startten zij het tijdschrift Handwerken zonder Grenzen. Deze bijzondere vrouw maakte vele reizen en verzamelde veel handgemaakt textiel uit allerlei landen en tijden. Ze is geliefd onder handwerksters vanwege haar grote kennis en haar persoonlijke manier om die door te geven. Ik had de gelegenheid om haar te ontmoeten in het Hurns kerkje in het rivierengebied tussen Maas en Waal. Deze foto mag ik met haar toestemming publiceren. Achter haar is hetzelfde wandkleed uit Peru te zien, wat ook op de voorkant van haar boek is afgebeeld.

Voor de gelegenheid van haar boekpresentatie, haar magnum opus, waren vele handwerken uit haar persoonlijke collectie tentoongesteld. Het kleine karakteristieke kerkje bood een prachtig decor voor deze handwerken.
Er was veel belangstelling voor deze tentoonstelling, zoals hier ook valt te lezen (link naar artikel in Brabants dagblad).

Margriet in tentoonstelling Rondom Textiel

Aan de wanden van het kerkje waren rondom pagina’s uit het nieuwe boek bevestigd. Dat was heel mooi gedaan. Zo kreeg je in één oogopslag een beeld van het boek tegelijk met de originele handwerken uit de collectie, die in het boek beschreven worden. Ik liep een tijdje verrukt rond te kijken en voelde me gelukkig. Dit is zò mooi! Dit raakt m’n hart.

Koningsmantel uit Nigerie an jurk uit Saraqib uit collectie Beukers

Een koningsmantel uit Nigeria en een jurk uit Saraqib hangen op prominente plekken. Deze bijzondere kledingstukken worden in het boek boeiend beschreven en ook dàn zijn ze mooi om te zien. Maar nog mooier was het om ze in het echt te bewonderen. De grote verdienste van Henriette Beukers is dat zij al decennialang aandacht heeft gevraagd voor handgemaakt textiel uit andere landen. Zij was een voorloper in het wijzen op de schoonheid van wat er in andere culturen werd gemaakt èn dat dichtbij haar leespubliek te brengen. Deze tentoonstelling was voor mij daarin ook een top-voorbeeld van dat talent. De prachtige kledingstukken en handwerken en het schitterende textiel waren héél dichtbij het publiek gebracht. Het was haast intiem, om dit van zo dichtbij te mogen aanschouwen, in dat mooie oude kerkje.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kleurrijke Pasen

Handwerk(foto’s) in de computer

Oude handwerkboeken

Houten opbergdozen DMC

Reacties

 1. Al eerder liet ik je weten dat ik je soms niet kan bijhouden….. Gisteren had ik geen tijd om blogs te lezen, en nu vanmorgen…. jeetje kind wat ben je productief en over zoveel leuke, gezellige, gemoedelijke, lekker ouderwetse, lekker moderne, diverse onderwerpen en interessante mensen. Heel fijn dat je een meeting had met je zussen en wat heerlijk dat jullie alle drie zo dol zijn op handwerken in allerlei richtingen.
  Vooral doorgaan, zoals Barry Stevens vroeger zei; zijn uitspraak kan ik hier niet schrijven, maar die ken je vast wel.
  Dag Meis, groet, Rya

  • Bedankt Rya. Enne, dat ik zoveel schrijf komt gewoon omdat er zoveel te beleven is! Maar ja, ik kan mezelf soms ook niet goed bijhouden….

 2. Vandaag was ik naar museum de Kantfabriek (op de fiets!)
  Het boek van Henriëtte is daar ook te koop.
  Even heerlijk doorgebladerd…..zal ik, zal ik niet…..
  Ik heb het nog even laten staan.
  Leuk om nu via jouw blog een terugblik te krijgen op dit berichtje.
  Je was bij de presentatie, geweldig!!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen