Ik leer breien – Give away

Boekjes ik leer breien
Breien leerde je vroeger op school maar het kon ook uit een boekje. De allerleukste boekjes die ik ooit zag “Ik leer breien” hebben helaas geen jaartal maar ik weet wel dat ze op grote schaal werden gedrukt en gebruikt. Ze staan vòl met nostalgische plaatjes en verhaaltjes en wat is er eigenlijk op tegen dat die boekjes weer opnieuw zouden worden gedrukt en verspreid? Het zijn zùlke leuke benaderingen om kinderen uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het breien. Eerst moet de wol gesponnen worden en opgewonden tot een kluwen. Dat wordt allemaal heel duidelijk en begrijpelijk en vooral aardig uitgelegd. En daarna mag het kind zelf ook de eerste steekjes breien.
Even later loopt het meisje trots op het schoolplein en laat ze wat aan haar vriendinnetjes zien: “Heb jij dat echt gemaakt?” O, en dan die nostalgische proeflapjes, waar een inktlap van werd gemaakt. Echt kostelijke boekjes!

Breien kun je nu nog steeds leren uit een boekje. Boekjes zoals het middelste op de foto zijn nu weer in grote oplagen te koop bij ketens zoals de Zeeman. En leuk dat ze zijn! Deze boekjes zijn meer voor volwassenen. Net als de boekjes voor kinderen staan ze boordevol aanwijzingen om een project tot een goed einde te brengen. Alles wat je moet weten of meerderen en minderen en panden aan elkaar mazen.

Vroeger en nu dus. Op mijn blog heb ik ook telkens van alles door elkaar. En in m’n shop ook. Ik wou eens wat weggeven omdat ik dit al twee jaar doe. Heb je belangstelling voor één van deze boekjes, dan kun je een berichtje achterlaten en aangeven waar je belangstelling naar uitgaat.
En ik zou het natuurlijk ook leuk vinden om te lezen hoe lang je m’n blog al leest en wat je ervan vindt.
Je kunt tot dinsdag 2 december reageren en daarna verloot ik de boekjes onder degenen die reageerden.
Reageren kan op dit blogje, maar ook per contactformulier.

Boekje Ik leer breien en bolletjes wol

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Over merklappen gesproken….

Ceintuurweefsels van de Wayuu Indianen

Kleurrijke Pasen

Kinderkleertjes zelf naaien

Reacties

 1. Margot Brabander zegt:

  Zou het heel leuk vinden om een boekje te winnen, afgelopen woensdag hadden we het bij de knutsel club toevallig over breien en haken, is dit nog te leren aan kinderen tussen 7 en 12 jaar, er moeten natuurlijk wel leuke dingen van gemaakt worden, anders wordt het zeker niks. Ooit werd er gepunnikt,
  maar dat is meer dan 30 jaar geleden (zolang bestaat deze knutselmiddag al) maar kinderen willen hier niks meer van maken. Hoop dat we leuke ideetjes uit zo’n boekje kunnen halen, want volwassen brei-
  boeken met dieren en zo is veel te moeilijk en het mag ook maximaal 2 middagen duren, anders gaat de aandacht verloren. Iedere week de nieuwsbrief lezen doe ik nu bijna een jaar, vind het altijd erg leuk.

 2. Hallo Margriet,
  Ik zou het heel leuk vinden om voor mijn kleindochtertje een boekje te winnen. Zoals gezegd wordt op school geen brei- of haakles meer gegeven (echt jammer). Met hulp van zo’n boekje zou mijn kleindochter straks ook kunnen leren handwerken (en met hulp van oma natuurlijk). Ze woont helaas niet vlak bij mij, maar ik hoop dat als ze wat groter is dat ze dan bij mij mag logeren. Na 4 kleinzoons was ik helemaal in de hemel toen zij geboren werd. Ik zag al helemaal voor me dat ik poppenkleertjes en dergelijke voor haar zou mogen breien en haken. Maar haar die vaardigheden zelf aanleren is natuurlijk nog beter.
  Groetjes

 3. Hallo Margriet.
  Meeloten hoef ik niet….breien dat lukt me heel aardig al zeg ik ’t zelf 🙂
  En ik heb er ook geen andere liefhebbers voor.

  Je had het over proeflapjes waar een inklap van werd gemaakt.
  En ineens kreeg ik een (vaag) beeld voor ogen.
  Ik had óók ’n inktlap!
  Maar ik kan me met geen mogelijkheid meer herinneren of dat breiwerk was of iets anders.
  Tot nu heb ik altijd gedacht dat mijn eerste breisel tot een naaldenboekje werd gepromoveerd.
  En dat ik ’n paar jaren geleden weer terug vond op zolder.
  maar nu begin ik toch te twijfelen.

  Hoe lang lees ik je blog?
  Ik zou het niet weten. Via Berthi kwam ik een keertje hier terecht.
  Daarna was ik je even “kwijt”.
  Totdat ik, via een zoekopdracht bij google, je blog weer terugvond.
  Toen werd je meteen bij favorieten geplaatst.
  🙂

 4. Bedankt voor jullie reacties! Ik reageer er later op!

 5. Francien Reijmers zegt:

  Hallo Margriet,
  Het boekje Ik leer breien hadden wij vroeger thuis. Ik zou het best nog graag eens door willen kijken. Volgens mij breide wij daar poppenkleren uit. misschien kan ik het nog eens proberen, voor mijn pop.
  Ik maakte ook al een nieuw poppenbed voor haar.
  ik denk dat ik je web-log ongeveer een jaar iedere dag volg. Vele vriendinnen heb ik er al op opmerkzaam gemaakt. ik vond jouw blog een keer toen ik een ander blog bezocht. En ik ben nog steeds heel blij met de blauwe lapjes die ik bij jou kon kopen.
  Dus wat mij betreft mag je lekker doorgaan ik geniet iedere dag even van je kleine verhaaltjes ook die van met lief en leed!! Groet Francien

 6. Margriet zegt:

  Heel hartelijk dank voor jullie fijne reacties! Ik kreeg er ook nog een paar via contactformulier. Al met al niet echt veel reacties, maar ik ben er wel blij mee!
  Ik wil de boekjes graag sturen naar:
  Margot (die bij een knutselklub werkt en zich juist afvroeg hoe je kinderen nog kunt leren haken en breien).
  en Yvonne (die haar kleindochter de handwerk-vaardigheden wil aanleren).
  Ik mail jullie voor jullie adres.

  In m’n blogje van 1 december schrijf ik nog wat over “de didaktiek van het handwerken”. Want eigenlijk zijn deze boekjes “ik leer breien” ook een soort didaktiek. Hierin staat vooral centraal dat je een kind op een vriendelijke en bemoedigende wijze stimuleert om zelf iets te maken, waar ze ook trots op mag zijn. Dat sprak me zo aan in deze boekjes.

  Bedankt voor iedereen die me (ook via mail) liet weten dat jullie genieten van m’n dagelijkse blogjes! Voor mij stimulerend om te lezen, en ook een extra illustratie van bovenstaande: we bereiken de beste resultaten als je af en toe een compliment krijgt. Deze ‘ik-leer-breien’ boekjes zijn voor mij illustratief voor de omslag in de vorige eeuw: met complimenten en stimulans bereik je meer dan die ‘ijzeren lineaal’ die in de eerste helft van de vorige eeuw nogal eens werd gehanteerd bij het handwerkonderwijs.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen