Ingebonden Margrieten

De eerste ‘Margriet’ verscheen op 30 september 1938. Het was een dun blaadje van slechts 12 pagina’s. Er staat een supersimpel patroontje in voor een jurk voor aanstaande moeders, een lang artikel over de presidentsvrouw van Amerika, een snoezig gehaakt babyjurkje, en halverwege het blad wordt ‘vader aan het werk gezet’. De ondertitel van het nieuwe tijdschrift is ‘Weekblad voor vrouwen en meisjes’, en na het vader-intermezzo gaat het weer verder met herfst-toiletjes, en die zijn zò mooi! Toevallig zag ik gister een vrouw met precies zo’n geplooide ruitenbloes, waarbij ik bedacht dat ik dat zo’n mooie snit vond. What’s new? Een artikeltje over het kopen van kousen (waar je allemaal op moet letten), en tenslotte een gebreid jurkje voor een driejarig meisje; dat jurkje is ook op de cover te zien (rechtsboven op mijn foto). Veertig jaar later kwam er een herdruk van die eerste Margriet, en die herdruk plaats ik in m’n shop. Erg leuk om te zien hoe het blad er tachtig jaar geleden uitzag.

De ingebonden jaargangen zijn nog veel leuker om door te bladeren. Zoiets kom je niet vaak tegen! Ze geven een tijdsbeeld van de vijftiger jaren. Voor mij en een deel van mijn bloglezeressen was dat de tijd dat onze moeders van ons in verwachting waren en jonge gezinnen hadden. Dat is bijzonder om daar iets van te zien: hoe was het voor hèn om te zorgen dat hun kinderen en zijzelf er picobello uit zagen? Wat schreef de mode allemaal voor en hoe beïnvloedde deze tijdschriften hun stijl? Ik heb twee dikke boeken voor m’n shop, een deel uit 1957 en een deel uit 1958. Een mooie kans om kennis te nemen van de tijd waarin onze moeders jong waren. En ook: voor wie op zoek is naar mooie getailleerde breipatronen, want hier staan veel mooie ‘jumpers’ in beschreven.

Hieronder een collage van een flink aantal pagina’s. Those were the days!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Melodie en melancholie

Bedankt voor jullie bestellingen!

Hollandse boertjes en boerinnetjes

Log cabin kussen

Comments

 1. Hallo Margriet,
  Wat geweldig dat je mijn bestelling zo snel ‘op de bus’ deed. Vanmorgen om 8:30 stond de post al voor de deur. De gebonden Margrieten uit 1957 voldoen helemaal aan de verwachting en zijn een feest van herkenning (ook al was ik toen nog maar 3 jaar). De kinderverhaaltjes “Aan moeders schoot” zien er zo ongeveer hetzelfde uit als ik me herinner.
  De Grabbelton, Zoeklichtje, Margriet weet raad, Met de dokter op pad, Moeder en Kind club. Allemaal rubrieken die nog lang hebben bestaan.
  Bijna sinds haar trouwen was mijn moeder lid van Margriet, dus ik ben er ook mee opgegroeid. Oude jaargangen werden een tijdje bewaard en ik ging ermee knippen en plakken in vakanties en als ik een beetje ziek was. De kinderverhaaltjes werden uitgescheurd en met een draadje aan elkaar genaaid, om te lezen en te herlezen.
  Mijn moeder las Margriet, mijn oudtante Libelle. De dames discussieerden vaak over welk blad ze het leukst en beter vonden. Bij mijn moeder won de Margriet natuurlijk de strijd. Ze leest hem trouwens (na een korte onderbreking) nog steeds (ze is nu 91).
  Net als vroeger zal ik er op den duur in gaan knippen en gaan plakken (+meer) met de plaatjes. Er zitten super leuke in om te gebruiken voor mixed media kaarten!
  Groetjes, dank en prettig weekend!

  • Margriet Hof zegt:

   Hoi Tineke, bedankt voor je uitgebreide reactie. Extra leuk dat dit boek met ingebonden Margrieten zoveel herinneringen bij je oproept. Ik vond het een mooi verhaal om te lezen dat jouw moeder de Margriet las en je tante de Libelle en dat ze daarover samen praatten!
   Ik ben benieuwd hoe je mixed media kaarten eruit gaan zien en vind het leuk dat dit bij jou is terecht gekomen!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen