Interessante weefboeken

Er zijn mensen die er behoefte aan hebben iets moois te maken.”
Dat is de titel boven een verkleurd kranteknipsel, wat iemand voorin één van deze weefboeken heeft geplakt. Het artikel gaat over één van de pioniers op weefgebied, in een tijd dat er in Nederland nog onvoldoende kennis en materiaal beschikbaar was om dit oude ambacht volop ingang te doen vinden. Inmiddels is dat anders, en zijn er weefkringen waar wevers zich bij kunnen aansluiten en waar men zich kan bekwamen. Toch is het interessant om aan deze oudere boeken te zien dat er een tijd was waarin wevers en weefsters zich richtten op boeken uit het buitenland, die hun kennis vergrootten en hen patronen aanboden. Een aantal van deze (Engelse) boeken plaats ik nu in m’n shop. Zoals Weaving you can use, en het dikke Handbook of Weaves met 1875 patronen.

Later, toen het weven in de zeventiger jaren populair werd, verschenen er ook Nederlandse boeken, zoals Weven op het Heupgetouw. Het weven vond steeds meer ingang.
Interssant is ook een dun boekje van de bekende Paula Dietz, over Tapijten knopen en kelims weven. In de serie Bezige handen geeft zij wat basis-informatie door, die kennelijk toen nog grotendeels nieuw was. Wel jammer dat er in dàt boekje nou net geen jaartal staat, want de publicatie lijkt mij illustratief voor die overgangstijd, waarin Nederland ging kennismaken met het boeiende en hobbymatige weven.
Sinsdien is er al veel moois gemaakt, en dat gaat nog steeds door!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Vernaaide linten van Marken

(Kralen) borduren in zwart

Vintage jurk

Een leuke tas

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen