Leerboek breien van Burda


Op het eerste gezicht zou je misschien denken dat al die oude witte kleedjes gelijk zijn, maar dat zijn ze ècht niet! Er is een heel verschil tussen dikte van gebruikte garens, ingewikkeldheid van patronen en ook in toegepaste technieken. Het bovenste kleedje is gehaakt van wat grovere katoen, en het onderste kleedje is gebreid met heel dun garen. Maar ook een overeenkomst: deze kleedjes zijn allebei ovaal, en zo kwamen ze samen op de foto terecht. Het bovenste kleedje liet ik een paar dagen eerder zien, als ideale ondergrond voor een vaas met pioenen op een tuintafel.

En het onderste kleedje zocht ik op omdat ik het bij één van de betere / mooiere Breileerboeken wilde passen: het breileerboek van Burda. Alle Burda leerboeken van vroeger zijn heel volledig, deskundig en nu weer volop bruikbaar. Ik bladerde het eens door, en maakte een aantal foto’s voor bij dit artikel in m’n shop, en kwam toen op een pagina met een achtergrond-artikel over de geschiedenis van het breien. En die pagina is interessant genoeg om niet alleen in m’n shop te plaatsen, maar ook hier op m’n blog te laten zien. Paginagroot is een schilderij afgedrukt wat de oudst bekende afbeelding is van het breien in de Duitse schilderkunst.

Deze afbeelding kun je uiteraard ook op internet vinden (en dan in kleur). Het is een paneelschildering van het Maria-altaar uit Buxtelhude en het is geschilderd door Meester Bertram, omstreeks 1390. Te zien is dat Maria bezig is om met vier naalden een truitje te breien voor het kindeke Jezus.

Overigens is het breien geen uitvinding in de Middeleeuwen geweest, maar was al in de oudheid bekend. Op Griekse vazen ragen amazones zulke strakzittende kousachtige broeken, dat aangenomen wordt dat die ook gebreid zijn. Ook in graven van Romeinse legionaires zijn kousen met een stekenweefsel gevonden. En er zijn nog een paar hele oude sokken en handschoenen gevonden. Er wordt aangenomen dat de kunstvaardigheid van het breien gedurende een aantal eeuwen in vergetelheid is geraakt, en dan in de vroege middeleeuwen weer wordt gepraktiseerd, o.a. in Italië.


Nog veel meer interessans is er te lezen in dit artikel over de geschiedenis van het breien. Maar het boek gaat verder vooral over al die mooie steken die nà de begintijd zijn ontwikkeld, en die in onze tijd weer herontdekt worden. Een boek met patronen voor noppen breien, kabelbreien, patentbreien, ajourbreien, Noors breien, kunstbreien en nog veel meer.

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.