Libelle Breisteken en Borduurstekenboek


Met dank aan Lanarte, Permin en Pako presenteerde Libelle vroeger het 200 Borduursteken-boek. Dat wijst erop dat het een grondig naslagwerk is geworden, waar de meest veelvoorkomende steken in staan. Leuk voor borduursters die zoveel mogelijk borduursteken-boeken verzamelen, want die overzichten zijn altijd leuk en er zijn er veel van verschenen. Ik vind het zelf altijd leuk om te zien welke indeling er is gemaakt in bijvoorbeeld ‘platte steken’, ‘kruisende steken’ en ‘geluste steken’, en ook welke namen ze daar dan aan hebben gegeven. Meestal is er in al die stekenboeken wel één grote overeenkomst: het onderscheid tussen “Borduursteken op niet aftelbare stof” en “Borduursteken op aftelbare stof.”

Ik vond een oud exemplaar waarin de plaatje nog niet zijn ingeplakt, dus dat is extra leuk voor een verzamelaarster van dit soort oude borduurboeken.
En het geeft me de gelegenheid om een foto te maken van zo’n bijlage, want ik kreeg een vraag van iemand over het Breistekenboek. Ze vroeg of alle plaatjes erbij zitten, en dat is een terechte vraag, want het zou zomaar kunnen zijn dat dit er nìet inzitten. Gelukkig hier wel: in het Breistekenboek zijn ze al ingeplakt. Leek me leuk om er nog even een blogje over te maken: als illustratie hoe die dit soort boeken in de hoogtijdagen van het handwerken werden uitgebracht. Gedegen boeken waren het, waar de redakties veel werk van maakten om ze zo compleet en overzichtelijk mogelijk te doen zijn. Het breisteken-boek had ik al vaker in m’n shop en kom ik af en toe tegen, maar het borduurstekenboek was nieuw voor me. Dat wijst er misschien op dat breien vroeger veruit het meest populair was, en dat Libelle-lezeressen dat het meest kochten. Maar nu dus ook een Borduurstekenboek in m’n shop.

Bewaren

4 gedachten over “Libelle Breisteken en Borduurstekenboek”

  1. Hennie de Groot

    Beste Margriet,
    Er is ook nog een haaksteken-versie! De plaatjes zaten in achtereenvolgende nummers van de Libelle, dus moest je als je geen abonnement had elke week naar de kiosk. En daarna moest ik met het snijmes van mijn vader (normaal gebruikt voor de zelf afgedrukte foto’s) aan het snijden en plakken. Het was toch altijd een behoorlijk werk om het goed, netjes en compleet te krijgen.
    Hartelijke groeten,
    Hennie

    1. Leuke herinnering!
      Bedankt voor de aanvulling, ik wist niet dat er ook nog een haaksteken-versie was. En uiteraard hoop ik die ook nog eens tegen te komen. Misschien wel morgen op de vrijmarkt?

  2. Het haakstekenboek ligt op het ogenblik in mijn handwermandje.
    Juist vorige week opgezocht om een haakpatroontje Te proberen.
    Het blijft een handig opzoekboekje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.