Meisje bij koe – een romantisch tafereel

zoeken & archief

Achterkant oud schilderij

Eerst de achterkant, om het spannend te maken. Hier ligt een oud schilderij…..

Geborduurd schilderij Berliner Woolwork
Johanna Adriana de Vos was 17 jaar oud toen ze dit maakte.
Het was vroeger gebruikelijk dat meisjes op die leeftijd zo’n groot schilderij borduurden. Als een meisje dan Oud borduurwerktrouwde, dan kwam het schilderij in de huiskamer te hangen.
Vorig jaar al maakte ik een foto in een museum (het Spakenburgs museum) van een opstelling waarin zo’n schilderij (in de Berliner Woolwork-stijl) goed tot z’n recht komt. Zo’n schilderij hoorde erbij. Dit bijzondere schilderij van het meisje bij koe had ik toen net, en ik heb het eerst met veel plezier zelf een jaar in de huiskamer gehad. Nu is het tijd voor een plaatsje in m’n shop.
Op het schilderij is goed te zien dat Johanna eerst nog wat moeite had om de letters van haar naam goed over de breedte te verdelen. De plek waar ze het eerst borduurde schemert nog een beetje door. En misschien had ze niet genoeg bruine wol voor de achtergrond. Juist die onvolkomenheden maken het zo ècht: een meisje van 17 wat iets heel moois maakte voor later. En een schilderij wat misschien wel heel lang in haar huiskamer heeft gehangen. En daarna een tijdje in de mijne. En straks misschien bij iemand die ook Johanna heet?

Huiskamer in Spakenburgs museum

Bewaren

2 reacties op “Meisje bij koe – een romantisch tafereel”

  1. Wat een intrigerend blogje! Mijn moeder heet Johanna de Vos en geen Adriana maar had ze misschien een nichtje dat zo heette?? Heb je enig idee hoe oud dit is en wat die andere letters betekenen? Misschien de initialen van de ouders?
    Ik ga het haar zeker vragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013